Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Nieuw drugsmuseum moet discussie over gebruik aanwakkeren

18 mei 2019, 09.40 uur

De stad moet een tweede drugsmuseum krijgen, niet om het gebruik ervan te stimuleren, maar wel om de discussie rond verdovende middelen een nieuwe impuls te geven.

Het museum dat de naam Poppi Amsterdam moet krijgen, richt zich niet op toeristen, maar juist op Nederlanders. 'In Nederland is er nog geen publiek toegankelijke instelling waar mensen kunnen leren en praten over drugs. Met Poppi willen we prikkelen en het debat op gang brengen', staat op de website van Poppi Amsterdam.

Initiatief van Stichting Mainline
Het nieuwe museum is een initiatief van Mainline een stichting die zich inzet voor de gezondheid en het verbeteren van de rechtspositie van drugsgebruikers. Alle winsten die gemaakt worden door het museum vloeien terug naar de stichting.

Lees ook: Steeds meer Amsterdammers gebruiken drugs in dagelijks leven

Bijzondere kunstvormen in het museum moeten bezoekers 'raken' en in 'vertwijfeling' brengen. 'Wetenschappelijke kennis wordt gecombineerd met kunst en nieuwe technologie zoals virtual reality, games en situation rooms.'

Opstartkapitaal verzamelen
Wanneer en waar het museum haar deuren opent is niet bekend. De komende maanden worden er evenementen georganiseerd om genoeg startkapitaal binnen te halen.

Lees ook: Zorgen korpschef over partydrugs: 'Doordeweeks een gezonde levensstijl, in het weekend aan de drugs'