Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Groene gevels op de Zuidas tegen hittestress

24 mei 2019, 12.30 uur · Aangepast 11 december 2019, 14.55 uur · Door Redactie

Meet 'The George', het super-de-luxe appartementencomplex dat aan de George Gershwinlaan wordt gebouwd. Het gebouw wordt gekenmerkt door veel groen op de zuidgevel, abstracte baksteenpatronen op de noordgevel en een kom-vormig dak.

Voormalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol (DOK Architecten) tekende het ontwerp voor 'The George' in opdracht van de ontwikkelaars BPD en AM. Het appartementengebouw telt straks elf woonlagen en wordt naar verwachting in 2020 opgeleverd. De 47 appartementen zijn voorzien van balkons die met elkaar verbonden worden door grote plantenbakken. Deze plantenbakken zorgen bij elkaar voor vijfhonderd strekkende meter groen aan de gevel.

Automatisch computergestuurd watergeefsysteem
De toekomstige bewoners hoeven zich geen zorgen te maken over het onderhoud van de planten. Het kom-vormige dak vangt regenwater op, wat vervolgens door een computergestuurd watergeefsysteem automatisch bij de beplanting terecht komt. De sensoren in de plantenbakken meten wanneer het automatische watergeefsysteem moet worden ingeschakeld.

Kom-vormig dak
Het kom-vormige dak vangt naast regenwater ook zonnestralen op via de vele zonnepanelen op het dak. De zonne-energie wordt vervolgens ingezet voor onder andere de verlichting in de openbare ruimten van het complex. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van stadskoude en stadswarmte en is er een ventilatiesysteem dat zorgt voor warmteterugwinning.

Natuurlijk oplossing voor hittestress
Het toevoegen van planten in het ontwerp van gebouwen is niet alleen goed voor de biodiversiteit in de buurt, maar ook voor het klimaat ìn het gebouw. Volgens ontwikkelaar Martijn Schouten brengen de planten en het watergeefsysteem naast kosten, ook veel voordelen met zich mee. Op warme dagen kan de beplanting hittesress voorkomen en bij hoosbuien kan het water opgeslagen worden in de ondergrondse wateropslag.

Alle appartementen in The George zijn inmiddels verkocht.