Start van hoofdcontent
nl

Amsterdamse jongeren ontvangen oproep voor vaccinatie Meningokokken

27 mei 2019, 16.18 uur

Jongeren die geboren zijn in 2003 of 2005 ontvangen deze week een uitnodiging om zich te laten prikken tegen de Meningokokkenbacterie. Tieners die de prik eerder dit jaar niet gehaald hebben krijgen ook weer een oproep. De laatste jaren worden steeds meer jongeren besmet met de meningokokbacterie (type W). Voor 2015 waren er gemiddeld 4 patiënten per jaar en in drie jaar tijd is dat aantal toegenomen tot 103 patiënten. De GGD houdt daarom op 20 juni in de RAI een vaccinatie ‘event’. De hele dag kunnen jongeren terecht.

Zonder het te beseffen draagt een groot aantal mensen de meningokok tijdelijk bij zich. Dit gold ook voor de 17-jarige Maurits Gravendeel. Een kerngezonde jongen die veel vrienden had, van hockey hield en op de HAVO zat. Plotseling werd hij heel ziek door een besmetting met de meningokokbacterie. ‘Hij had paarse wangen met zwarte puntjes, toen zijn we heel snel naar het ziekenhuis gegaan’, vertelt zijn vader Bert. De bacterie veroorzaakte bij Maurits een bloedvergiftiging waaraan hij 20 dagen later overleed.

Verraderlijke ziekte
Gewoonlijk bevindt deze bacterie zich in de neus of keel zonder dat je er ziek van wordt. In sommige gevallen dringt de meningokok verder in het lichaam binnen en veroorzaakt een zeer ernstige infectie. De eerste verschijnselen zijn vaak heel onschuldig. Het gaat dan om hangerigheid, een grieperig gevoel of een verkoudheid. Na het opkomen van de eerste verschijnselen verergert de ziekte snel. Het kan vervolgens leiden tot hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, waarna de geïnfecteerde snel kan komen te overlijden.

Ook de 16-jarige Terry werd heel ziek door de meningokokkenbactie. Hij was een gezonde havo-scholier toen hij eind september na een schoolreis heel ziek werd. 'Eerst dacht ik aan griep, maar ik kreeg hele hoge koorts. Ik ben naar het AMC gebracht. Mijn ouders hoorden dat ik het niet zou overleven.' Terry lag zes dagen in coma. Toen hij ontwaakte bleek hij niet te kunnen zien, horen of lopen. Hij communiceerde via briefjes met zijn ouders en het verplegend personeel in het ziekenhuis. Daarna heeft Terry drie en een halve maand in een revalidatiecentrum gelegen om te revalideren. Zijn zicht kwam in december weer terug. De ziekte heeft nu, een half jaar later, nog steeds grote gevolgen voor Terry. ' Ik kreeg door de besmetting met de meningokokkenbacterie een hersenvlies en ruggenmergontsteking en een gedeeltelijke dwarslaesie. Ik kan daardoor niet lopen en plassen. Ook hoor ik slecht, rechts twintig procent en links helemaal niets meer. Ik krijg drie dagen per week revalidatie en ga heel langzaam vooruit'. De ziekte heeft Terry's leven volledig op z'n kop gezet, ook omdat hij niet naar school gaat of kan sporten.

Laat je vaccineren
Op donderdag 20 juni krijgen Amsterdam jongeren de prik in de Rai. ‘Haal de prik tegen meningokokken’, is het advies van Bert Gravendeel. De vader van Maurits wil andere jongeren en hun familie en vrienden deze ellende besparen. ‘Als Maurits was ingeënt tegen de bacterie dan had hij nog geleefd.’ Terry drukt Amsterdamse jongeren ook op het hart zich te laten inenten: 'laat je vaccineren tegen meningokokken. Wil je kunnen lopen en sporten? Waarom zou je dan niet zo'n klein prikje nemen'.
Meer informatie over meningokokken is te lezen op de site van de GGD Amsterdam.
ggd.amsterdam.nl

Amsterdam Informeert