Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eis: lange celstraffen voor 'drugsdealers 2.0' voor verkoop tienduizenden pillen

27 mei 2019, 20.20 uur · Foto: Landelijk Parket

Ze waren professioneel. Ze waren creatief. En ze leverden vermoedelijk maar liefst 22.000 drugsbestellingen af. Toch werden ze gepakt. Vandaag eiste het Openbaar Ministerie 6,5 jaar cel voor drie verdachte mannen voor grootschalige verkoop van drugs.

Twee van hen komen uit Amsterdam, een derde man komt uit het Brabantse Werkendam. Tegen een vierde verdachte, de Amsterdamse vriendin van een van de mannen, werd 24 maanden geëist waarvan 8 maanden voorwaardelijk. 

Ingenieus
De verdachten gingen volgens het Openbaar Ministerie buitengewoon ingenieus te werk. Drugsdealers 2.0 werden ze in de rechtbank zelfs genoemd. En ze hadden voor enige tijd succes: de aantallen verkochte drugs zijn enorm, vermoedt het OM. Ze zouden meer dan 38.000 XTC-pillen afgeleverd hebben en 63.000 trips LSD. 

Lees ook: Via darknet verkochte poederdoosjes met drugs hele wereld overgestuurd

Ze hadden een speciaal ingerichte locatie in Werkendam vanwaaruit ze werkten. De drugs werden verstopt in met 3D-printers geprinte verpakkingen make-updoosjes en zo verstuurd. Ze werkten via het darkweb om verborgen te blijven voor de politie.

Lange tijd actief
De drie mannen waren volgens het OM al drie jaar actief als dealers. Toen opereerden ze onder verschillende namen op de online drugsmarktplaats Hansa Market. Hansa Market is langere tijd in het geheim door het OM en de politie draaiende gehouden om drugsverkopers te kunnen traceren.

Op die online drugsmarktplaats hadden ze een goede naam gekregen. Ze stonden hoog in de rating die bijhield wie betrouwbaar is en wie niet. Toen Hansa Market werd opgerold, verplaatsten ze hun verkooppunt naar een andere markt op het darkweb. Daar noemden ze zichzelf onder meer Smurfs, Olaf, Rubiks en mr. Bubblebgum.

In de val
Volgens het OM dachten de verdachten dat ze het goed geregeld hadden, maar ze liepen toch in de val. Postpakketten werden getraceerd en een van de verdachten vergat incidenteel om versleuteld te communiceren. Zo konden rechercheurs een bestellijst en afleveradressen vinden. Inmiddels zijn via Europol diverse landen geïnformeerd over de afleveradressen.

De drie hebben volgens het OM klanten over de hele wereld gehad. Bij een inval op de locatie in Werkendam en in de woningen van de verdachten werden behalve drugs ook vuurwapens en munitie gevonden. De uitspraak wordt op 12 juni verwacht.