Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voorbereidingen herinrichting Vijzelstraat van start: 'Kan geluidsoverlast geven'

29 mei 2019, 14.54 uur · Aangepast 4 juni 2019, 15.46 uur

Het sluitstuk van project de Rode Loper, de Vijzelstraat, krijgt een nieuw gezicht. De voorbereidende werkzaamheden zijn hier afgelopen week gestart, na de zomervakantie wordt begonnen met de herinrichting.

Om echt te kunnen starten met de herinrichting van de Vijzelstraat moeten er een aantal voorbereidingen gedaan worden. 'Zo maken we hier een proefsleuf om te kijken hoeveel kabels en leidingen er in de grond zitten. We maken ook een aantal solderingen en boringen om de kwaliteit van de bodem te testen', legt omgevingsmanager Eveline Haeck uit. 

Sluitstuk Rode Loper
De Rode Loper is het project dat, na de aanleg van de metrotunnels voor de Noord/Zuidlijn, de straten erboven een nieuwe inrichting moet geven. De Vijzelstraat zal dit najaar op de schop gaan. De straat wordt op grote schaal heringericht, zo word bijvoorbeedl de hele straat en drie onveilige bruggen worden vernieuwd.

Haeck: 'Voor de hele Rode Loper willen we vanwege de toenemende drukte ruimte maken voor voetgangers en fietsers. De Vijzelstraat is het laatste deel en dan zijn we klaar met het project'.

Onopvallend
De werkzaamheden springen op dit moment niet echt in het oog en veroorzaken geen grote problemen voor het verkeer. 'Sommigen vragen wat, maar de meesten lopen gewoon door. Niks geen problemen gehad', geeft een werkman aan.

Een voorbijganger heeft de werkzaamheden zelfs niet eens gezien. 'Ik moet zelfs even kijken, nee ik weet niet wat ze hier doen. Maar als het voor de veiligheid is, lijkt me zo'n herinrichting belangrijk.'

Gevolgen voor het verkeer
In de hele straat worden er in totaal 22 proefsleuven uitgevoerd. Voor het verkeer heeft dit geen grote gevolgen. Voetgangers worden langs het werkvak geleid. Fietsers, auto's en de tram kunnen gewoon doorrijden. In de week van 17 juni wordt er ook nog vier nachten gewerkt. 'Dan voeren we die solderingen en boring uit, dit kan geluidsoverlast geven', besluit Haeck.

Deze voorbereidende werkzaamheden zijn klaar op 25 juni, na de zomervakantie kan dan worden gestart met de daadwerkelijke herinrichting van de Vijzelstraat.