Start van hoofdcontent

112

nl

Stille tocht moet Amsterdamse cold case-zaken weer onder de aandacht brengen

31 mei 2019, 11.10 uur · Aangepast 31 mei 2019, 13.02 uur

Morgen organiseert de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers een stille tocht in Almere. Met de tocht wil de groep aandacht vragen voor alle cold case-zaken in Nederland, zoals die Elsa op 't Holt, die 23 jaar geleden haar pleegmoeder verloor.

Met tientallen messteken werd Lydie Baneke Knap op 9 februari 1994 om het leven gebracht. 25 jaar later is er nog steeds geen spoor van de dader. Ook over het motief is nooit iets duidelijk geworden, iets wat heel zwaar is voor Elsa. 'Het is heel frustrerend dat er nooit een antwoord is gekomen, waarom?'

En dit is zeker niet de enige Amsterdamse cold case-zaak. Begin dit jaar kwam de politie voor het derde jaar op rij met een cold cold case-kalender. Deze wordt verspreidt in gevangenissen en bij de reclassering in de hoop dat iemand met nieuwe tips komt. Op de laatste kalender staan vijf Amsterdamse zaken. 

Lees ook: Politie hoopt op doorbraak: vijf Amsterdamse zaken op nieuwe cold case-kalender

Voor onder andere een vermissing uit 1972, een in 1992 gevonden lichaam in de gracht en een verkrachting van een bejaarde vrouw uit 2011 wordt daarop aandacht gevraagd. Voor veel nabestaanden is de kalender een laatste redmiddel in een slepend onderzoek. 

Lees ook: Dode man onder ijs: politie zoekt jaren later nog steeds naar aanwijzingen

Bij de stille tocht zijn dit weekend onder andere misdaadjournalisten Peter R. de Vries en John van den Heuvel aanwezig. Ook burgemeester Franc Weerwind van Almere loopt mee. Nabestaanden is gevraagd om een foto of bordje bij zich te dragen met de naam van de geliefde. 

In 2017 sprak AT5 met Elsa over de cold case-kalender waarin ook de zaak van haar pleegmoeder is opgenomen: