Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema mocht woning met plofkraakexplosieven van rechter sluiten: 'Groot gevaar'

31 mei 2019, 21.34 uur

Burgemeester Femke Halsema mocht een woning aan de Bessemerstraat in Oost voor drie maanden sluiten omdat daar plofkraakexplosieven en extreem zwaar en illegaal vuurwerk zijn gevonden. Dat heeft de voorzieningenrechter vorige week geoordeeld.

De politie hield op straat een van een plofkraak verdachte man aan. Agenten hadden gezien dat hij de woning aan de Bessemerstraat eerder met een sleutel opende. Toen ze korte tijd later het huis in liepen, vonden ze een koffer met dertien plofkraakexplosieven, zogenaamde pizzaschijven, waarvan er vijf waren voorzien van een explosieve lading.

Lees ook: Twee woningen gesloten wegens verband met plofkraken

Bivakmutsen
Ook vonden ze een doos met 161 cobra’s nummer 6. In de hal en in de kinderslaapkamer zijn verder koffers en tassen aangetroffen met elektriciteitsdraden, gereedschap, ducttape, handschoenen, bivakmutsen, regenjassen en ammoniak. In de hoek van de slaapkamer stonden onder andere metalen buizen die waarschijnlijk zijn bedoeld om de 'pizzaschijven' ver genoeg in de geldautomaten te schuiven.

Verder was er in de woning een tweede man aanwezig, de huurder van het huis. Die is op de dag van de sluiting naar de voorzieningenrechter gestapt, omdat hij beweert niet van de aanwezigheid van de explosieven te hebben geweten. Hij zegt dat hij een paar dagen weg was en dat hij op verzoek van zijn beste vriendin een kennis in zijn woning liet logeren. 

Extra gedupeerd
Ook gaat het om een aangepaste woning. De huurder is lichamelijk beperkt en deels afhankelijk van een rolstoel. Hij zegt daarom extra gedupeerd te zijn door de sluiting.

Volgens de voorzieningenrechter is de beslissing van de burgemeester echter terecht. Er was genoeg materiaal aanwezig om op korte termijn ten minste acht plofkraken te plegen. De rechter zegt dat dat een groot gevaar opleverde voor zowel de huurder als zijn buren. 'Zoals blijkt uit het dossier zijn de buren geschrokken, ongerust en voelen zij zich niet meer veilig in hun woning.'

Periode van rust
De sluiting is volgens de rechter nodig voor het herstellen van de openbare orde en het voorkomen van herhaling. Ook zorgt sluiting voor 'een periode van rust voor de omwonenden'.

'Het feit dat de woning, volgens de verklaring van verzoeker, door een derde is gebruikt voor de opslag van zware explosieven, komt voor rekening en risico van verzoeker', stelt de rechter. 'Als huurder van de woning bepaalt hij immers wie hij toelaat tot zijn woning.'