Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse met beperking dreigt rijbewijs tijdelijk kwijt te raken door CBR

2 juni 2019, 21.02 uur · Aangepast 3 juni 2019, 13.26 uur

De Amsterdamse Annerike Smids uit West raakt door lange wachttijden bij het CBR eind juli mogelijk haar rijbewijs tijdelijk kwijt. En dat terwijl Smids vanwege een spieraandoening sterk afhankelijk is van haar auto. 'Bij alles wat verder is dan mijn eigen straat, heb ik hem eigenlijk nodig.'

Net als Smids moeten tienduizenden mensen met een beperking, zoals ook mensen die ouder zijn dan 75 jaar, opnieuw een soort examen afleggen om te bewijzen dat ze nog veilig deel kunnen nemen aan het verkeer. 'Ik moet proefrijden, en dan bepaalt het CBR of ik mijn rijbewijs mag laten verlengen', vertelt Smids.

Vijf maanden van tevoren
Omdat het CBR voor dit soort gevallen een wachtrij heeft van vier maanden, deed Smids al vijf maanden van tevoren de aanvraag. 'Toen ik een tijd niks hoorde, dacht ik vorige week: ik bel maar even. Toen vertelde de persoon die ik aan de lijn kreeg dat ik pas rond 24 juli bericht terug zou krijgen. Mijn rijbewijs verloopt op 13 juli, dus dat betekent dat ik voor onbepaalde tijd mijn rijbewijs kwijt ben.'

Lees ook: CBR kan vraag niet aan: wachttijden voor rijexamens lopen op

Voor de Amsterdamse is haar auto de enige manier om zich voort te bewegen. 'Ik werk ook in Hoofddorp, en het openbaar vervoer is geen optie voor mij.' Dat het op dit moment een chaos is bij het CBR is bekend. Ze schakelden van een ouder systeem over naar een nieuwer IT-systeem, wat de nodige problemen heeft veroorzaakt. Duizenden mensen die in hetzelfde schuitje zitten als Annerike worden hierdoor benadeeld, bleek uit een onderzoek van televisieprogramma Zembla in april van dit jaar.

Het CBR heeft inmiddels contact gezocht met Annerike, nadat zij AT5 had benaderd. Haar zaak ligt volgens het CBR 'bovenop de stapel', maar een oplossing en duidelijkheid heeft Smids vooralsnog niet.