Start van hoofdcontent
nl

Week van de jonge mantelzorgers: 'Biedt jonge mantelzorgers een luisterend oor, herkenning en erkenning'.

3 juni 2019, 16.34 uur · Aangepast 4 juni 2019, 09.50 uur

De landelijke Week van de Jonge Mantelzorger is aangebroken. Een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op met iemand die zorg nodig heeft. Dit is vaak iemand uit het gezin met psychische of lichamelijke problemen, zoals een verslaving of beperking. Voor deze jonge mantelzorgers wordt deze week aandacht gevraagd.

In de week van de Jonge Mantelzorger worden op verschillende plekken in de stad activiteiten georganiseerd voor of over de jonge mantelzorgers. Op 6 en 8 juni organiseert EventHands in samenwerking met Markant bijvoorbeeld het 'En nu jij!'-event in West en Nieuw-West. Events als deze moeten bijdragen aan de bewustwording rondom de jonge mantelzorger. 

Risico
Het grote risico voor jonge mantelzorgers is dat ze onvoldoende toekomen aan hun eigen ontwikkeling. Ze vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen en dit staat dan juist hun eigen ontwikkeling in de weg. Volgens Nouredine Dibi, jongerenwerker Markant, is het vaak een loyaliteitskwestie. 'Waar kies je voor, kies je voor jezelf of voor je familie? Dat vinden ze vaak heel moeilijk en dat herken ik heel erg in de problematiek rondom de jonge mantelzorgers.'

Ondersteuning
Omdat jongeren in praktijk dus niet snel om hulp vragen is het belangrijk dat zij ondersteunt worden. Zo begeleidt Nouredine hen door middel van een project vanuit ondersteuningsaanbod Amsterdam. 'Daarin coachen en begeleiden wij jonge mantelzorgers. Voor de een betekent dat een luisterend oor bieden, voor de ander het bieden van herkenning en erkenning.'

Overbelasting
Voor jongeren kan het vele zorgen heel zwaar zijn, waarbij zij zichzelf wegcijferen en alleen maar zorgen voor een ander. De 23-jarige Adissa uit Oost begon zes jaar geleden met mantelzorg voor haar broer. Tijdens deze periode merkte Adissa dat ze het zwaar kreeg. Elke jonge mantelzorger gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Adissa sprak er voornamelijk over met vriendinnen. 'Ik haalde mijn steun bij vriendinnen, zij hadden altijd lieve woorden en stonden voor mij klaar. Daardoor was het minder zwaar'.

Wil je meer weten over de week van de jonge mantelzorger? Kijk dan op amsterdam.nl/jongemantelzorger.