Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Toeristen liggen niet wakker van stijgende hotelprijzen

4 juni 2019, 12.34 uur · Aangepast 4 juni 2019, 15.10 uur

Hotelkamers in de stad zijn gemiddeld 36 euro per nacht duurder geworden in de afgelopen drie jaar. Dat staat in de Hotel Index van ABN Amro en Horwath.

Waar toeristen in 2016 nog gemiddeld 131 euro voor een hotelovernachting betaalden, zijn ze daar nu gemiddeld 167 euro voor kwijt. De prijsstijging wordt veroorzaakt door de enorme vraag naar hotels in de stad.

Met een hogere toeristenbelasting op hotelovernachtingen, die overigens nog bovenop de prijzen uit het onderzoek komt, probeert de gemeente de toestroom van vakantiegangers naar de stad te beperken. Nu blijkt dat hotelkamers, ondanks hun hoge prijzen, vaker bezet zijn dan drie jaar geleden, lijkt die maatregel echter weinig effectief.

Geen effect
Al jaren probeert de gemeente de toestroom van toeristen in de stad te matigen. Een verhoogde toeristenbelasting op hotelovernachtingen moest daaraan bijdragen; de gemeente verhoogde die tax begin dit jaar nog naar 7 procent van de kamerprijs per persoon. Omdat vakantiegangers echter blijven komen, lijkt het erop dat die maatregel weinig effectief is.

Ook een andere maatregel van de gemeente lijkt zijn doel te missen: het verbod op nieuwe hotels in Amsterdam (tenzij die iets 'toevoegen' aan de stad) zorgt ervoor dat hoteleigenaren hun heil elders in de regio zoeken. Van daaruit kunnen toeristen nog prima de stad bezoeken, waardoor het twijfelachtig is of de maatregel de toestroom van vakantiegangers helpt in te dammen.