Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgwallen koploper in buy-to-let-constructie, ook Noord populair bij particuliere verhuurders

4 juni 2019, 17.27 uur · Aangepast 4 juni 2019, 18.00 uur · Foto: Eric de Redelijkheid via Flickr.com

Amsterdam is razend populair onder particuliere verhuurders. Huisbazen kochten in 2017 in veel wijken meer dan een vijfde van de koopwoningen op, om vervolgens weer te verhuren.

Deze lucratieve 'buy-to-let-constructie' komt vooral voor in grote steden en studentensteden als Den Haag, Delft, Leeuwarden, Groningen en Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, in opdracht van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

Concurrentie
Het onderzoek laat zien hoeveel koopwoningen in Nederland door particulieren worden verhuurd, bijvoorbeeld aan studenten. In Amsterdam is het aandeel koopwoningen dat particulier wordt verhuurd gestegen van vijf procent in 2009 naar elf procent in 2017.

Dit is aanzienlijk meer dan het landelijke gemiddelde van vijf procent. Amsterdammers die op zoek zijn naar een koopwoning hebben op de woningmarkt dus stevige concurrentie van particulieren die de woningen opkopen om winst te maken. 

Bron: Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur

De ene wijk in Amsterdam is geliefder onder particulieren dan de ander. De Burgwallen zijn koploper, met 35 procent van de koopwoningen die verhuurd wordt. Opvallend is ook de populariteit van Noord. 27 procent van de koopwoningen in de Vogelbuurt en Buikslotermeer is hier in handen van particuliere verhuurders. Ook Buitenveldert, Bijlmer Oost en de Van Galenbuurt komen boven de twintig procent.  

Woonplicht
De percentages kunnen overigens in werkelijkheid nog hoger uitvallen. In het onderzoek zijn huiseigenaren met een tweede huis niet meegenomen. In dat geval zou het namelijk nog om een vakantiehuis of een kamer voor studerende kinderen kunnen gaan. Er wordt pas van particuliere verhuur gesproken als iemand drie of meer woningen bezit.

De handel in koopwoningen is al langer een doorn in het oog van het stadsbestuur, dat vreest dat Amsterdam onbetaalbaar wordt. Wethouders Ivens kondigde in maart dan ook maatregelen aan.

Een zogenoemde woonplicht moet kopers van nieuwe huizen verplichten ook daadwerkelijk in de woning te gaan wonen.