Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente: besluit om vlag na een ramp of aanslag te projecteren is maatwerk

4 juni 2019, 20.19 uur · Aangepast 4 juni 2019, 21.48 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

De burgemeester beslist of, en op welke manier er steun wordt betuigd aan landen of steden waar een ramp of aanslag heeft plaatsgevonden. Dit wordt per ramp bekeken en komt aan op maatwerk. Zo stelt het vlaggenprotocol dat is opgesteld door de gemeente.

Aanleiding voor het publiceren van dit protocol is de discussie die ontstond rondom de aanslagen in Sri Lanka. Op social media vonden mensen namelijk dat de vlag halfstok moest hangen, terwijl dat niet werd gedaan. Uiteindelijk gebeurde dit toch, waarna raadslid Don Ceder (ChristenUnie) vragen stelde over de procedure.

Lees ook: Vlaggen op Stopera halfstok na terreuraanslag Sri Lanka

Volgens Ceder leidde de discussie over hoe om te gaan met dergelijke aanslagen af van de solidariteitsbetuiging. Bij de aanslagen in Christchurch werd de vlag van Nieuw-Zeeland geprojecteerd op het Centraal Station en ook na de aanslagen in Sri Lanka gebeurde dit. Volgens de gemeente moet er echter per ramp of aanslag worden gekeken of de vlag moet worden geprojecteerd.

De beslissing voor het projecteren van de vlag ligt bij de burgemeester. Wel vindt de gemeente dat dit niet te pas en te onpas moet worden gedaan: 'Waar aanslagen helaas wereldwijd vaker voorkomen, is het streven om de projectie van de vlag in uitzonderlijke gevallen te doen, om de betekenis ervan niet te doen verwateren.' Tegelijkertijd is ook het credo: beter een keer te veel troost bieden dan te weinig.

Lees ook: Turkse vlag geprojecteerd op Paleis op de Dam

Geen protocol
Hoewel er geen protocol of lijst van criteria is waaraan een ramp moet voldoen voordat een vlag wordt geprojecteerd, zijn er wel zaken die worden afgewogen. Zo wordt bij een terroristische aanslag in het buitenland gekeken naar de impact wereldwijd of specifiek in het westen. Ook wordt er rekening gehouden met de verbondenheid met de locatie, of het bijvoorbeeld een partnerstad van Amsterdam is of een buurland is. Ook de grootte van de aanslag en het aantal slachtoffers spelen een rol.

Geen partij kiezen
Daarnaast wordt gekeken naar de verbondenheid van groepen Amsterdammers met de slachtoffers, zoals bijvoorbeeld in Orlando de LHBTI-gemeenschap of in Christchurch de moslim-gemeenschap. Een extra aandachtspunt is of er sprake is van een militair of politiek conflict waarbij Amsterdam door het projecteren van de vlag als uiting van medeleven partij kiest.

Rust en duidelijkheid
Don Ceder zegt zeer tevreden te zijn met de beantwoording van zijn vragen. 'Er is nu duidelijkheid over welke afwegingen er worden gemaakt. Dat wilden wij weten. Dat is nu best wel concreet geworden.'

Dat de burgemeester uiteindelijk beslist, kan bij het ChristenUnie-raadslid ook op goedkeuring rekenen. 'Door onze vragen is er een extra paragraaf toegevoegd, waarin staat dat de burgemeester uiteindelijk beslist. Wij hopen dat dit tot meer rust en duidelijkheid leidt.'