Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Rein Wolfs nieuwe directeur Stedelijk Museum

7 juni 2019, 12.33 uur · Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen

Rein Wolfs wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum. Vanaf 1 december 2019 zal hij de in 2017 opgestapte Beaxtrix Ruf vervangen.

Het Stedelijk startte in januari al een zoektocht naar een nieuwe artistiek directeur, die de in 2017 opgestapte Beatrix Ruf moest vervangen. Uiteindelijk werd duidelijk dat Ruf onterecht was beschuldigd van belangenverstrengeling; met Wolfs als nieuwe directeur hoopt het Stedelijk de turbulente periode na haar vertrek af te sluiten. 

Wolfs (1960) is geen onbekende in de kunstwereld. Hij bouwde een imposante carrière op, vooral in Duitsland. Daar is hij sinds 2013 de directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn en was hij eerder onder andere artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel. Hij was tevens degene die in 2003 de Nederlandse inzending voor Biënnale van Venetië samenstelde.

'Opgegroeid met het stedelijk'
De directeur in spe laat in een reactie weten verheugd te zijn: 'Ik ben opgegroeid met het Stedelijk Museum en ik zie ernaar uit om dit museum met zijn revolutionaire geschiedenis en fantastische collectie te leiden en verder te profileren.'

Ook Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur, is blij met de aanstelling van Wolfs. Zijn benoeming heeft zich voltrokken na het horen van het college van B&W en een positief advies van de ondernemingsraad van het museum. 'Gezien zijn ruime ervaring, nationaal en internationaal, heb ik er alle vertrouwen in dat met hem de verschillende verhalen die nodig verteld moeten worden, een plek krijgen', aldus de wethouder.

Twee directeuren
In de toekomst zal het statutair bestuur van de Stichting Stedelijk Museum Amsterdam door twee directeuren geleid worden. De andere directeur wordt in overleg met Wolfs gekozen.