Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Dit zijn de zes plekken waar ongedocumenteerden worden opgevangen

7 juni 2019, 13.03 uur · Aangepast 7 juni 2019, 18.01 uur

Zes nieuwe locaties voor een 24-uursopvang voor ongedocumenteerden zijn vandaag door de gemeente bekendgemaakt. Ondanks veel weerstand bij omwonenden, besluit de gemeente de meeste van de beoogde locaties ook echt in te gaan zetten.

De Marnixstraat (Centrum), Danie Theronstraat (Oost), Zeeburgerdijk (Oost), Gerard Doustraat (Zuid), Pieter Aertszstraat (Zuid) en de Van Leijenberghlaan (Zuid) zullen straks een opvang krijgen. In totaal komt er op deze locaties plaats voor ongeveer 238 ongedocumenteerden.

Boze bewoners
Op meerdere van deze locaties was de buurt fel tegen de plannen van de gemeente voor een 24-uursopvang. Vooral in Buitenveldert, waar een oude brandweerkazerne een opvanglocatie is, was veel kritiek op de komst van de opvang. Op drukke bewonersbijeenkomsten liepen de emoties regelmatig hoog op. 

Verdeeldheid
De plannen zorgden voor veel verdeeldheid in die buurt. Met name de Joodse gemeenschap in Buitenveldert zag de komst van de ongedocumenteerden niet zitten. Daarentegen was er ook een groep die juist vond dat deze mensen geholpen moesten worden en ook een plek verdienden. 

In Noord is één locatie niet doorgegaan na overleg met de buurt. Het gaat om de locatie aan de Mariëndaal. Ook vijf andere locaties zullen niet worden gebruikt. Deze locaties waren al afgevallen voordat er überhaupt met bewoners was gesproken. 

500 plekken
Voor het zomerreces verwacht de gemeente over nog vier locaties een besluit te hebben genomen. Deze zijn nodig om aan het gewenste aantal van 500 opvangplekken te komen. Het gaat om locaties op het Javaplantsoen (Oost), Zaandammerplein (West), Overhoeksplein (Noord) en de Beemsterstraat (Noord).