Start van hoofdcontent

Stad

nl

Visboer ziet omzet dalen door werkzaamheden gemeente: 'Lig er 's nachts wakker van'

8 juni 2019, 18.00 uur · Aangepast 9 juli 2019, 17.50 uur

Ruim twee weken moest de viskraam van Renger Debens dicht, omdat de kraam door gemeentelijke werkzaamheden op en rond het Delflandplein niet te bereiken was. Inmiddels kan de visboer weer verkopen, maar klanten weten de weg naar zijn kraam nauwelijks meer te vinden. Het is een vaker gehoord probleem bij ondernemers.

Zijn kraam De Nieuwe Vangst zou goed bereikbaar worden gemaakt, maar volgens Renger werkt de gemeente niet mee. Het pad dat de gemeente enkele dagen terug naar zijn kraam heeft gelegd, lijkt niet voldoende te zijn om de onderneming in leven te kunnen houden.

'Ik kan beter dichtblijven', zegt Renger, die aan het einde van de dag vaak vis moet weggooien. 'Klanten zeggen dat het een speurtocht is om de kraam te vinden.' Hij is bang om door deze omstandigheden failliet te gaan en ligt er, net als zijn vrouw, 's nachts wakker van.

Compensatieregeling
Belangenvereniging voor ondernemers MKB Amsterdam krijgt al jaren te maken met winkeliers die menen gedupeerd te worden door werkzaamheden. De gemeente heeft voor ernstige gevallen van hinder een compensatieregeling. Volgens het MKB is dat bedrag niet toereikend.

Tevens wordt de compensatie pas maanden na het leed uitbetaald. 'Voor sommige ondernemers is dat misschien al te laat', aldus Bart Drenth van MKB Amsterdam. Het is iets waar Renger ook voor vreest. 'Die compensatie achteraf is te laat. Dat kan maanden duren. De gevolgen voor mij zijn behoorlijk.'

De gemeente heeft laten weten met Renger in gesprek te blijven over oplossingen rondom de bereikbaarheid van zijn viswinkel.