Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Bewoners Steigereiland tegen komst daklozenpension: 'Veel te grootschalig'

10 juni 2019, 14.00 uur · Aangepast 10 juni 2019, 15.33 uur

De mogelijke komst van een pension voor vijftig zelfredzame daklozen op IJburg stuit op verzet van omwonenden. Daklozenorganisatie HVO-Querido verzekert de buurt dat er geen mensen komen te wonen met een verslaving. Maar de bewoners vrezen dat de komst van de gasten toch zal leiden tot overlast.

Het passantenpension, zoals HVO-Querido het noemt, komt naast basisschool De Zuiderzee op het noordelijke deel van het Steigereiland op IJburg. Daar is de school niet blij mee. Ook ouders maken zich zorgen, laat de school weten aan AT5.

'Aantasting leefklimaat'
Bewoners vrezen voor overlast. Zoals Peter van Riessen, die vlak achter het toekomstige pension woont. 'Wij maken ons zorgen over aantasting leefklimaat, overlast en verloedering en veiligheid.' Van Riessen zegt dat te baseren op uitspraken van HVO-Querido zelf. 'Vaak is er ook samenhangende problematiek, zoals schulden, verslavingsachtergrond, psychiatrische achtergrond dat soort situaties.'

HVO: geen bewoners met verslaving
Maar HVO-Querido verzekert AT5 schriftelijk en telefonisch dat hier geen bewoners komen met een verslaving. Het gaat om zogeheten zelfredzame daklozen. In dit geval vijftig alleenstaande dertigplussers die geen zorgindicatie hebben of overlast veroorzaken, maar door persoonlijke omstandigheden tijdelijk dakloos zijn.

'Te grootschalig'
Toch is bewoner Peter van Riessen er niet gerust op. 'Ja dat zal HVO-Querido zeggen, maar het zijn ook mensen zonder sociaal netwerk anders hoef je geen beroep te doen op HVO-Querido. Waar de bewoners bang voor zijn, is dat het plaatje dat er wordt geschetst mooier is dan de werkelijkheid, en als het er eenmaal staat gaat het niet meer weg.' Bewoner Brigitte Mes vindt dat de gemeente de bewoners misleid heeft. 'Deze plek zou een maatschappelijke bestemming krijgen, zoals een kinderdagverblijf of school, geen woonbestemming voor daklozen. Bovendien is het veel te grootschalig.' 

465 euro huur per maand
De daklozen moeten ook een baan hebben of een uitkering en meedoen aan een dagbesteding. Ze betalen straks 465 euro huur per maand en kunnen er maximaal een half jaar wonen. In die tijd helpt HVO-Querido hen om hun leven op orde te krijgen. In het begin zal er tussen 09.00-23.00 uur toezicht zijn. Als het pension goed functioneert wordt het toezicht afgebouwd.