Politiek

VVD: Geen gemeente-informatie verstrekken in Turks en Arabisch

11 juni 2019, 21.40 uur · Aangepast 11 juni 2019, 21.54 uur

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen
Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

VVD-raadslid Claire Martens vindt dat de gemeente alleen in het Nederlands en Engels moet communiceren, en geen gemeente-informatie mag verstrekken in het Turks en Arabisch. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die ze heeft gesteld aan het college.

De aanleiding is de informatieverstrekking over een buurtproject in Slotermeer-Oost, waarbij bewoners, waaronder kinderen vanaf 12 jaar, mogen stemmen over geldbesteding voor buurtinitiatieven. De informatie over dit project is niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook in het Engels, Turks en Arabisch.

Martens vindt dat Amsterdammers in alle talen mogen communiceren, maar de gemeente niet. Volgens haar moet informatie van de gemeente in het Nederlands en eventueel in het Engels worden verstrekt, omdat dit de meest gesproken internationale taal is.

Het aanbieden van informatie in andere talen zou een 'verkeerd signaal' afgeven aan Amsterdammers die hier permanent gaan of willen vestigen. De partij vindt dat gemeentelijke informatieverstrekking in het Turks of Arabisch nieuwe Amsterdammers weinig aanleiding geeft om Nederlands te leren.

Volgens de partij is er een verschil met Engelstalige informatie, omdat dit de meest gesproken internationale taal is.