Johnas van Lammeren wil van alle scholen in de stad weten wat hoe veel fijnstof er in de lokalen aanwezig is. Vandaag komt de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren met een initiatiefvoorstel die de luchtkwaliteit in scholen inzichtelijk moet maken.
Dat meldt De Telegraaf. Aanleiding voor het initiatief zijn meerdere onderzoeken, die volgens Van Lammeren aantonen dat kinderen gevoeliger zijn voor fijnstof dan volwassenen. Zo kan een te grote hoeveelheid fijnstof bij kinderen leiden tot allergische reacties of ademhalingsproblemen.
Momenteel zitten er zo'n 60.000 kinderen op een school die volgens de huidige fijnstofregels daar nu niet gebouwd zouden mogen worden, stelt Van Lammeren. Hij maakt zich daarom ernstig zorgen over de luchtkwaliteit en wil dat deze op alle scholen ieder jaar gemeten wordt.
Lees ook: Luchtkwaliteit in de stad blijft gelijk: verbetering dus niet gelukt
De metingen zouden dan zowel binnen als buiten de school plaats moeten vinden. Mocht een school een hoge concentratie fijnstof hebben, dan vindt de Partij voor de Dieren dat de gemeente die school moet helpen dit tegen te gaan.
Lees ook: Google-auto's gaan luchtkwaliteit in de stad meten
Momenteel zijn er al enkele maatregelen die schoolgaande kinderen moeten beschermen tegen vervuilde lucht. Zo mogen nieuwe scholen niet meer nabij drukke wegen worden gebouwd en bestaande scholen naast zulke wegen krijgen een afzuigsysteem dat fijnstof uit de lucht moet houden. Ook zijn er verschillende scholen die een C02-meter hebben.