Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studentenraad UvA wil dat bibliotheek 24 uur per dag open is

13 juni 2019, 15.14 uur

De Centrale Studentenraad (CSR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) meent dat er behoefte is aan een universiteitsbibliotheek (UB) die 24 uur per dag open is. De raad gaat daarom aan het UvA-bestuur vragen of er een pilot van acht weken kan worden opgezet.

Dat meldt Folia. De CSR neemt buitenlandse universiteiten daarbij als voorbeeld. Zo zijn veel universiteitsbibliotheken in Engeland en Amerika al 24 uur per dag open en 'als grootste universiteit van Nederland kan de UvA gewoon niet achterblijven', zegt CSR-lid Alex Gritsay tegen Folia.    

UB-locatie Singel
Gritsay wil voorstellen het experiment te laten plaatsvinden in de UB-locatie aan het Singel, het liefst de eerste acht weken na de zomer. 'Daarna moet het worden geëvalueerd en kunnen we zien of en hoe het experiment een definitief karakter krijgt.' De CSR zal het voorstel woensdag aan het UvA-bestuur voorleggen. De universiteit laat aan AT5 weten tot dat moment niet inhoudelijk op het voorstel te willen reageren. 

Stress- en burnoutklachten
Tammie Schoofs, filosofiestudent en oud-voorzitter van studentenunie ASVA, is in Folia kritisch op het voorstel. Ze meent onder meer dat het plan stress- en burnoutklachten bevordert. De CSR laat aan AT5 weten deze kritiek niet terecht te vinden. Dit omdat het uiteindelijk aan de studenten zelf is om al dan niet gebruik te maken van de mogelijkheid om 's nachts naar de bibliotheek te gaan.