Stad

NL
V

Noord-Holland wil binnen vier jaar akkoord over doortrekken Noord/Zuidlijn

13 juni 2019, 19.27 uur · Aangepast 13 juni 2019, 19.40 uur

Als het aan het bestuur van de provincie Noord-Holland ligt, is er binnen vier jaar een akkoord over het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Zaandam en Purmerend. Gisteren werd bekend dat in het gepresenteerde coalitieakkoord van de provincie plannen staan om de metrolijn door te trekken in Noordelijke richting.

'Een icoon-project', zo noemt factievoorzitter Ilse Zaal van D66 het plan. 'Dat gaan we natuurlijk deze periode niet realiseren, maar we gaan wel een onderzoek doen, de eerste stappen nemen en afspraken daarover maken met de omgeving', zegt Zaal over de ambities voor de komende vier jaar. 'Aan het eind van de periode is het idee dat we met de omliggende gemeenten en natuurlijk de openbaar vervoer-instanties een akkoord hebben over het doortrekken van de Noord/Zuidlijn.

Lees ook: Noord-Holland wil Noord/Zuidlijn doortrekken naar Purmerend, Zaandam en Schiphol

Zaal is niet bang dat de problemen die de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam opleverden ook bij het doortrekken van de metrolijn zullen plaatsvinden. 'Ik denk dat we 'lessons learned' kunnen toepassen. Ook zal het in dit geval veel sneller gaan omdat een groot gedeelte er al ligt.'