Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Aantal festivals in de stad neemt af

14 juni 2019, 11.37 uur

Het aantal festivals in de stad is vaak onderwerp van discussie. Zo klagen critici over geluidsoverlast, waar anderen vinden dat evenementen de ruimte moeten krijgen. Uit nieuw onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) blijkt dat het aantal festivals de laatste jaren in elk geval afneemt.

De onderzoekers hebben gekeken naar festivaledities, omdat sommige festivals meerdere keren per jaar plaatsvinden. Waar er in 2016 nog 240 edities waren, ging dat in 2018 om 192. Vooral op het gebied van muziekfestivals is een afname te zien: van 133 naar 100 edities.

Ook wat foodfestivals betreft is een daling zichtbaar: van 32 naar 24 edities. Volgens onderzoeker Harry van Vliet worden deze afnames mogelijk veroorzaakt door de invloed van gemeentelijk beleid.

Lees ook: Het festivalseizoen begint met 'onbetrouwbaar' evenementenbeleid

'We hebben het niet specifiek onderzocht, maar waarschijnlijk is het in verschillende plaatsen moeilijker geworden om een vergunning te krijgen vanwege strenger beleid', stelt hij.

Foodfestivals
Hetzelfde beeld geldt voor de rest van Nederland. Waar in 2017 nog 1482 festivals te bezoeken waren, ging dat in 2018 om 1444. De dalende trend is zowel te zien bij muziekfestivals als bij andere evenementen.

'De daling in het aantal muziekfestivals was al zichtbaar in 2017, maar de afname is het afgelopen jaar duidelijk verder op stoom gekomen, ook bij foodfestivals', aldus Van Vliet. 

Lees ook: Driehonderd klachten over te veel herrie bij aftrap festivalseizoen

Overlast
Dit betekent niet dat de overlast van festivals ook afneemt. Zeker in Amsterdam klagen veel bewoners over het harde geluid. De aftrap van het festivalseizoen leverde al driehonderd klachten op. 

Bovendien is er niet in elke categorie een afname te zien. Zo blijft het aantal film- en kunstfestivals in Nederland en ook in Amsterdam stabiel. In 2016 waren er in de stad bijvoorbeeld 52 edities van filmfestivals. Twee jaar later ging dat nog steeds om 51. Op het gebied van kunstfestivals is de afname iets groter: van 23 naar 17 edities.