Start van hoofdcontent

112

nl

Gemeente: dodelijke schietpartij is een van vele incidenten bij parkeergarage The Bank

14 juni 2019, 10.44 uur · Aangepast 14 juni 2019, 10.58 uur · Foto: Martin Damen

Twee schietpartijen, waarvan een met dodelijk afloop, vijf vechtpartijen, gevonden wapens en er wordt gehandeld in lachgas. De gemeente spreekt van een waslijst aan incidenten die hebben plaats gevonden bij parkeergarage The Bank aan de Amstelstraat. De burgemeester wil de garage daarom 's nachts gesloten hebben, maar de eigenaar van de garage vecht dat vanochtend aan bij de voorzieningenrechter.

Burgemeester Femke Halsema besloot vorige week dat de parkeergarage in de nachtelijke uren op slot moet, nadat er in de garage in de nacht van 17 op 18 mei een dodelijke schietpartij plaatsvond. Na een ruzie kwam daarbij de 25-jarige Orpheo Gefferie om het leven. De verdachte is nog altijd op de vlucht.

'Overhaast besluit'
De eigenaar van de parkeergarage stapte na het besluit van Halsema naar de rechter, om de nachtelijke sluiting aan te vechten. 'Stel er is een schietpartij bij de Stopera, wordt dan de gemeenteparkeergarage ook gesloten?', aldus de directeur vanochtend in de rechtbank. Volgens zijn advocaat is Halsema's besluit 'overhaast genomen' en ontbreekt er onderbouwing.

Trekpleister voor criminelen
Volgens de advocaat van de gemeente trekt de parkeergarage criminelen aan. 'Er is geen sprake van een incident maar van veel meer. Vijf vechtpartijen, we hebben wapens geconstateerd. twee schietpartijen, waarvan één dus met dodelijke afloop. Ook wordt er in de garage lachgas verkocht.'

Ruzies
Bovendien zou de politie regelmatig ruzies op straat zien, waarna 'vechtersbazen' heen en weer naar The Bank lopen om wapens te halen, aldus de advocaat. De eigenaar van de parkeergarage stelt dat het al veel maatregelen heeft genomen, waaronder camera's, 24/7 bewaking en een meldkamer.

Maatregelen
De gemeente wil echter dat er eerst rust komt in de buurt, voordat de garage weer open mag. De eigenaar vindt dat de verantwoordelijkheid voor de openbare orde niet in de schoenen van een ondernemer kan worden geschoven. Volgens hem had de dodelijke schietpartij overal kunnen gebeuren. 'Het is puur toeval dat het bij de garage was.' 

De uitspraak van de rechter wordt in de loop van de dag verwacht. AT5-verslaggever Cecile van de Grift volgt de zaak in de rechtbank. Volg haar updates hieronder: