Start van hoofdcontent
nl

Metamorfose Amstelstation en omgeving is klaar

15 juni 2019, 11.00 uur · Aangepast 18 juni 2019, 12.18 uur

In 2015 begonnen de werkzaamheden rondom het Amstelstation en nu is de herinrichting van het station en de directe omgeving afgerond.

'We hebben voor flink wat overlast gezorgd, dat kon helaas niet anders maar we hebben iets moois neergezet', geeft omgevingsmanager Geertjan Cronenberg aan.

De openbare ruimte rondom het Amstelstation moest worden gerenoveerd en heringericht vanwege de sterke groei van het aantal reizigers. Het doel was om een levendig en veilig gebied te creëren, waar het goed toeven is voor bewoners, passanten en reizigers. 

Aanpassingen
De belangrijkste aanpassingen zijn de verplaatsing van het tram- en busstation waardoor er een goede overstap is ontstaan tussen trein, tram, bus en metro, geeft Cronenberg aan. En er is een grote ondergrondse fietsenstalling gebouwd voor 3500 fietsen waar je veilig je fiets kunt wegzetten. 

Hinder
Reizigers en weggberuikers kregen de afgelopen jaren een boel voor de kiezen. Cronenberg benadrukt dat de metamorfose een complexe klus is geweest. 'Het is heel intensief geweest, we hebben veel moeten investeren in fases en omleidingen zodat het veilig bleef'. Voorbijgangers hebben dit ook gemerkt. 'Ik vond de omleidingen wel minder fijn, maar het is hier nu best mooi geworden dus dat heb je er dan voor over', geeft één van hen aan.

Nieuwe situatie
Het verkeer en de reizigers kunnen nu weer goed bij het station komen want er zijn geen afsluitingen en omleidingen meer. 'De auto kan weer voor de deur komen met Kiss & Ride, de fietser kan het station in met zijn fiets en de voetganger heeft mooie pleinen waar die veilig mee het station kan bereiken', vertelt Cronenberg. Het ziet er zeker mooi uit vindt een passant. 'Het is nu een mooie plek om op aan te komen, alles is perfect.'

Toekomst
Al is de herinrichting in de directe omgeving nu klaar, het grotere gebied rond het station en het opknappen van de stationshal aan de binnenzijde staat nog te gebeuren. Naast het station komen onder andere woningen, winkels en kantoren die, samen met de al aanwezige Amsteltower, een verbeterde skyline van de stad moet bieden.

Het totale werk zal naar verwachting in 2023 voltooid zijn.

Meer over werkzaamheden in de stad zie je op onze pagina Mobiliteit en Bereikbaarheid. Of klik op onderstaande kaart.