Start van hoofdcontent

Stad

nl

Niet alle bewoners Uithoorn blij met toekomstige Amsteltram: 'Geef mij de bus maar'

16 juni 2019, 15.53 uur · Aangepast 16 juni 2019, 17.06 uur

De nieuwe tram naar Amstelveen en Uithoorn, de zogeheten Amsteltram, komt niet zonder slag of stoot tot stand. Deze week werd bekend dat de tram waarschijnlijk pas vanaf 2024 rijdt. Daarnaast vrezen bewoners in Uithoorn dat met de komst van de tram de bussen uit het dorp verdwijnen.

De Amstelveenlijn, de huidige lijn 51, staat bekend als onveilig en onbetrouwbaar en maakt daarom plaats voor een nieuwe tramverbinding tussen Westwijk en Amstelveen Zuid. Eind 2020 moet de Amsteltram gaan rijden en daarna wordt hij doorgetrokken naar Uithoorn. De Uithoornlijn zal pas in de zomer van 2024 in gebruik worden genomen, een jaar later dan verwacht. 

Lees ook: 'Amstelveenlijn twee jaar op de schop: dit gaat er gebeuren'

De komst van de Amsteltram betekent wel dat vrijwel alle bussen uit Uithoorn naar Amstelveen en Amsterdam, op een lijn na, verdwijnen. Daar zijn vooral oudere bewoners minder blij mee: 'Met de bus kun je makkelijk naar Amstelveen. Als ik voor de tram eerst een heel stuk moet lopen. Een mens wordt alleen maar ouder, dus dat lopen gaat dan moeizamer bij me. Nee, geef mij de bus dan maar', vertelt een reiziger.

Extra haltes
Tussen Westwijk en Uithoorn komen drie extra haltes: de eindhalte in het dorpscentrum van Uithoorn, bij Aan de Zoom en bij het Busstation. Ferry Hoekstra, raadslid Gemeentebelangen Uithoorn: 'Bij de haltes die straks gaan komen, zeker halte Aan de Zoom en halte Dorpscentrum, is op dit moment geen openbaar vervoer richting Amsterdam. Dus dat wordt een toevoeging.'

Lees ook: Allerlaatste rit Amstelveenlijn met muziek en 'candygirls': 'Ik ga het heel erg missen'  

De bereikbaarheid zal in het begin wel even wennen zijn, volgens Hoekstra. Maar volgens Sanne Steyerberg van  Vervoerregio Amsterdam zal uiteindelijk de ontsluiting voor Uithoorn stukken beter worden. 'De meeste mensen zijn heel blij met de komst van de tram.'