Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners Fred. Roeskestraat willen een rookvrije straat mét handhaving

17 juni 2019, 19.32 uur

Buurtbewoners, docenten en leerlingen van diverse scholen in de Fred. Roeskestraat in Zuid willen een ban op roken in de straat. Zij sloegen daarom de handen ineen en bezochten vandaag de Stopera om een voorstel te overhandigen aan wethouder Simone Kukenheim.

In de Fred. Roeskestraat zijn meerdere middelbare scholen, basisscholen en panden gevestigd. Volgens initiatiefnemers Kiek Verburg en Wytske Kelling is het daarom belangrijk dat er zo snel mogelijk wat aan de huidige situatie wordt gedaan. Kelling vindt het zorgwekkend dat er in de straat ongemoeid mag worden gerookt: 'De kwetsbare leeftijd is tussen de 12 en 18 jaar. Als je kijkt naar mensen die roken, dan zie je ook dat het mensen zijn die rond deze leeftijd zijn begonnen. Daarom moeten wij ze nu helpen.' 

Beverwijkstraat
Mocht het allemaal doorgaan, is de Fred. Roeskestraat niet de eerste straat in Amsterdam die de rokers bant. Vorig jaar werd de Beverwijkstraat in Noord aangemerkt als de eerste rookvrije straat van de stad.

Maar zoals het daar is geregeld, dat is voor Verburg en Kelling niet genoeg. In de Beverwijkstraat hangen namelijk alleen borden met het verzoek je sigaret uit te maken of een stukje om te lopen. Boetes uitdelen aan rokers is namelijk op dit moment qua regelgeving niet mogelijk.

Lees ook: Rokers niet meer in welkom in Beverwijkstraat in Noord

Handhaving
Voor de Fred. Roeskestraat luidt het voorstel nu om wél te handhaven op roken. Daarvoor moet die regelgeving dan dus wel worden aangepast. De initiatiefnemers stellen zelf voor om de handhaving op roken te combineren met de handhaving op het nieuwe snorscooterbeleid en op de nieuwe regels rondom appen op de fiets.

Volgens Kelling is het vooral belangrijk dat er meer BOA's de straat op worden gestuurd. Daarnaast ziet zij een groot belang in surveillerende leerkrachten en vrijwilligers in de buurt.

Beurt aan de gemeente
Om het initiatief werkelijkheid te kunnen laten worden, moet er volgens Kukenheim goede samenwerking plaatsvinden. Zo geeft zij aan dat onder andere de buurtbewoners sterk in hun schoenen moeten blijven staan. Volgens Kelling is het nu echter de beurt aan de gemeente: 'Wij willen heel graag dat de gemeente achter ons komt te staan en dat ze ervoor zorgen dat de wetgeving voor elkaar komt.'