Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het Wallengebied groen en duurzaam? 'Als het hier kan, kan het overal'

20 juni 2019, 15.35 uur · Aangepast 20 juni 2019, 17.57 uur

In 2040 moet heel Amsterdam van het gas af zijn. Maar vooral in oudere buurten zoals de Wallen kan zo'n transitie bijzonder ingewikkeld zijn. Toch zijn er volgens The Green Light District ook in de binnenstad genoeg mogelijkheden om te verduurzamen.

The Green Light District is een samenwerking tussen onder andere milieuorganisaties en de gemeente. En waar de gemeente in het najaar nog aangaf dat de binnenstad van het aardgas afkrijgen heel ingewikkeld zou worden, gelooft dit groene project wel in het verduurzamen van de oude panden. 

Maatwerk
'De binnenstad is een gebied met veel verschillende panden en dus is er maatwerk nodig. Maar als we het hele gebied met z'n allen aanpakken kan er ook hier verduurzaamt worden. En als verduurzamen hier kan, dan kan het overal', aldus Suze Gehem van Green Light District. 

Monumentale status
'Het kan eigenlijk heel goed. We hebben een heleboel grachtenpanden al aardgasvrij gemaakt. We beginnen dan met isoleren. Daarbij moeten we natuurlijk wel rekening houden met de monumentale status van de panden. En daarna kunnen er wel degelijk warmtepompen worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld als er aan kades wordt gewerkt. Of een warmtepomp in de tuin.'

Buurtbewoners zien de verduurzaming van de Wallen niet zo snel van de grond komen. 'Volgens mij kan dat gewoon helemaal niet in deze buurt', aldus een bewoner. 'Ik denk dat een boel mensen het wel willen, maar dat ze het niet op kunnen brengen', laat een andere man weten. 

Goed voor de portemonnee
Volgens Gehem levert de transitie mensen juist geld op. 'Het mooie aan het verduurzamen van een huis is dat je het terugverdient. Nou kan de terugverdien tijd soms lang zijn voor mensen dus bieden wij verschillende financieringsvormen aan om te helpen. Maar dat het goed is voor je portemonnee is de basis.' 

Dit initiatief is onderdeel van het Amsterdams Klimaatakkoord dat vandaag is gepresenteerd. Met afspraken tussen de gemeente, organisaties en bedrijven hoopt Amsterdam in 2050 een klimaatneutrale stad te zijn.