Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Cornelius Haga Lyceum: 'Onderwijsinspectie legt eigen normen op aan school'

20 juni 2019, 19.35 uur · Aangepast 12 juli 2019, 08.51 uur

Mag de onderwijsinspectie het rapport over het Cornelius Haga Lyceum publiceren of niet? Die vraag stond vandaag centraal in de rechtbank. De onderwijsinspectie heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de onderwijskwaliteit op de islamitische middelbare school. Volgens het Haga is de inspectie daarbij buiten zijn boekje gegaan en legt het allerlei normen op zonder wettelijke basis. Maar de inspectie bestrijdt dat.

Met het kort geding wil het Cornelius Haga Lyceum koste wat het kost voorkomen dat het rapport van de Onderwijsinspectie gepubliceerd wordt. Terwijl een groot deel van de inhoud de afgelopen weken al bekend was gemaakt door uitspraken van de advocaat van de school, Wouter Pors.

Dat is niet in strijd met elkaar, zegt Pors: 'Wat er gebeurt bij zo'n inspectierapport is dat de inspectie als autoriteit en als toezichthouder het rapport naar buiten brengt. Daar mag je als school op reageren, maar het staat dan op de website, en iedereen die dat leest zal denken dit is de bevoegde autoriteit dus dit zal wel kloppen. Dat vinden we schadelijk. Daar kun je maar één autoriteit tegenover stellen en dat is de rechter'. Die moet kijken of wat er opgeschreven door de inspectie in overeenstemming is met de wet.

Wouter Pors, advocaat Cornelius Haga Lyceum

Protest
Pors betoogde dan ook dat de Onderwijsinspectie zich niet puur aan de wet houdt, maar de school haar eigen normen oplegt. Zo klonk er dan ook protest vanuit de aanwezige leerlingen toen advocaat Jannetje Bootsma van de Onderwijsinspectie zei dat de leerlingen basiswaarden zoals verdraagzaamheid en het afwijzen van discriminatie ten aanzien van seksuele diversiteit en antisemitisme niet van huis uit meekrijgen.

Leerlingen verplicht aanwezig bij de zitting
De aanwezige klassen waren overigens verplicht aanwezig bij de zitting, blijkt uit een brief aan ouders in bezit van AT5. De school vindt echter niet dat de kinderen hiermee inzet van de strijd zijn. Advocaat Wouter Pors: 'Nee, deze kinderen hebben al acht weken lang de ambtenaren van de inspectie over de vloer zien komen. Ze staan achter de school denk ik. En ze wilden graag zien hoe het zich hier ontwikkelde. Een goeie les in burgerschap.'

Lees ook: Kort geding Haga Lyceum ten einde, uitspraak over twee weken

Risico
De Onderwijsinspectie ziet een risico in het feit dat schooldirecteur Söner Atasoy personen met radicale ideeën niet de deur wijst en dat leerlingen daardoor beïnvloed kunnen worden. In dat licht zou de school ook leerlingen met radicale ideeën toestaan.

Pors sprak dit tegen door aan te geven dat een openbare school überhaupt geen leerlingen mag weigeren en dat het erom gaat dat je op school leert hoe je moet omgaan en burgerschap en verdraagzaamheid. Directeur Söner Atasoy vroeg het laatste woord en zei dat hij nooit iemand de deur zou wijzen. Ook Geert Wilders niet. 'Je kunt beter met ze in gesprek gaan.'

Jannetje Bootsma, advocaat Onderwijsinspectie

Uit het rapport blijkt dat van salafistische invloeden op de school geen sprake is. Op 11 juli beslist de rechter of het inspectierapport openbaar wordt. Hoewel directeur Söner Atasoy zegt vertrouwen te hebben in de Nederlandse rechtsstaat, denkt hij dat de uitspraak van de rechter ook een 'politieke' uitspraak kan zijn.

'Als ik gelijk krijg, dan staat de gemeente, de AIVD én de Onderwijsinspectie in zijn hemd. Ik weet niet of ze dat laten gebeuren.'