Start van hoofdcontent
nl

Tijdelijk geen Kiss & Ride aan oostzijde CS door aanleg tramspoor

24 juni 2019, 15.49 uur · Aangepast 1 juli 2019, 16.53 uur

De werkzaamheden bij Amsterdam Centraal op de Kiss & Ride oostzijde zijn gestart. Dit is voor de aanleg van een keermogelijkheid voor tram 26. Dit heeft enkel gevolgen voor het autoverkeer.

Aan de achterzijde van het Centraal Station is Metro en Tram (MET) gestart met fase 2 van de aanleg van een keerlus voor tram 26, de IJtram naar IJburg. In de eerste helft van 2018 werd hiervoor ook al op de kruising van de Michiel de Ruijterkade gewerkt. 'We doen dit zodat lijn 26 blijft rijden. Nu kan de tram aan de voorkant van het station, bij activiteiten of werkzaamheden, niet stoppen', zegt omgevingsmanager Andre Guit.

De werkzaamheden
Het werk is op 17 juni gestart met de aanleg van een verhoogde halte en een aanpassing aan het fietspad, zodat er ruimte is voor een bredere tramhalte. Vervolgens wordt het tramrails zelf aangelegd om zo een nieuw eindpunt te creëren voor lijn 26 en voert Liander kabelwerkzaamheden uit. Daarna worden de tramsporen met elkaar verbonden en komen tot slot de nieuwe trammasten waar de bovenleiding aan wordt vastgemaakt.

Gevolgen
Door de werkzaamheden kan het verkeer tot 4 oktober geen gebruik maken van de Kiss & Ride aan de oostzijde. Een ander gevolg is dat het verkeer uit de Michiel de Ruijtertunnel vanaf komende maandag tot begin oktober niet rechtsaf kan de Oostertoegang in. Dit autoverkeer moet rekening houden met een omleiding via de Kattenburgerstraat. Na half juli wordt af en toe, buiten de spits om, ook een rijstrook tijdelijk afgesloten. Verkeer kan in dit geval nog wel via de tweede rijstrook langs het werk.

Ontbreken Kiss & Ride
De komst van de keermogelijkheid voor tram 26 is volgens een voorbijganger een nobel streven. Het tijdelijk ontbreken van de Kiss & Ride moeten we volgens hem maar even op de koop toe nemen. 

Het werk moet begin oktober gereed zijn, zodat vanaf de tweede week van oktober de keerlus in gebruik genomen kan worden.