Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraad steunt excuses voor slavernijverleden: 'Wat mij betreft is dit een eerste stap '

24 juni 2019, 17.32 uur · Aangepast 24 juni 2019, 19.03 uur

Een meerderheid van de gemeenteraad steunt een voorstel van DENK, waarin staat dat Amsterdam volgend jaar zijn excuses maakt voor het slavernijverleden. Een logische stap, vindt Mourad Taimounti (DENK), die het voorstel indiende.

'Het is iets wat al lang speelt en ik denk dat het een mooie tijd is om als Amsterdam het voortouw te nemen', aldus Taimounti vanmiddag tegen AT5. Ook Simion Blom van GroenLinks juicht het voorstel toe: 'Het voelt natuurlijk geweldig, zo een paar dagen voor Keti Koti. Ik ben blij dat we met heel veel partijen in de raad aangeven dat het tijd wordt dat Amsterdam op deze manier erkenning geeft aan het verleden.'

Voorbereiden
Wethouder Diversiteit Rutger Groot Wassink wil uitzoeken waarvoor precies excuses moeten worden gemaakt en wat de 'juridische implicaties' ervan zullen zijn. Op de vraag of hij daarmee op herstelbetalingen doelt, zegt hij: 'Dat weet ik niet. Dit zijn geen lichtzinnige dingen en daar moeten we niet gemakkelijk over doen. We moeten alles eerst goed onderzoeken.'

Vorig jaar zei waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen nog geen excuses te willen maken namens de stad. Volgens hem waren 'daden belangrijker'.

Woorden moeten aanzetten tot daden
Taimounti en Blom zijn het daarmee eens, maar vinden wél dat woorden de aanzet tot daden moeten zijn. 'Het leed moet erkend worden, dat doe je door onderwijs en rondleidingen', zegt Taimounti. Blom vindt dat excuses een begin zouden zijn en een stap. Wat hem betreft komen er 'meer stappen om te komen tot de samenleving waarin erkend wordt dat we een gedeeld verleden en gezamelijke toekomst hebben'.