Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: vooralsnog geen sprake van terroristisch motief bij steekpartij Albert Cuyp

24 juni 2019, 21.00 uur · Aangepast 24 juni 2019, 21.10 uur · Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

De man die op 16 maart twee ondernemers neerstak op de Albert Cuyp, zou niet hebben gehandeld vanuit een terroristisch motief. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 46-jarige Ewis G. van een tweevoudige poging tot doodslag, zo blijkt uit de tenlastelegging.

Een woordvoerder van het OM benadrukt tegenover AT5 dat het onderzoek nog loopt. De man staat donderdag voor het eerst voor de rechter.

Joodse meubelverkoper
G. zou op 16 maart een Joodse meubelverkoper en zijn zoon hebben aangevallen met een mes. Wat zijn beweegredenen waren, is niet duidelijk, justitie kan nog niet zeggen of er sprake zou zijn van een antisemitisch motief. 'Op dit moment is dat nog in onderzoek. Dat komt later aan bod', aldus de woordvoerder. Mocht dat het geval zijn, zal het OM daar rekening mee houden in de strafmaat.

De twee slachtoffers raakten zwaargewond en verkeerden volgens hun advocaat enige tijd 'in acuut levensgevaar'. Een collega-ondernemer op de Albert Cuyp schoot de vader en zoon te hulp, waardoor waarschijnlijk erger is voorkomen. Het OM verdenkt G. er ook van deze ondernemer te hebben bedreigd met een mes.

'Geradicaliseerd'
De steekpartij, die gedeeltelijk werd gefilmd, zorgde voor veel beroering op de markt. Meerdere ondernemers vertelden aan AT5 dat de van oorsprong Egyptische verdachte zou zijn geradicaliseerd. Volgens de advocaat van de slachtoffers was de verdachte onlangs teruggekeerd uit het Midden-Oosten, zo werd gesteld in een persbericht.

'Geen aanwijzingen voor radicaal motief'
Het OM maakte daarop bekend dat er bij de politie eerder signalen over radicalisering van de man waren binnengekomen. Maar vooralsnog hebben politie en justitie dus geen aanwijzingen gevonden die wijzen in de richting van een radicaal motief.