Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie bruggen blijven nog tot zeker morgenochtend dicht

25 juni 2019, 22.20 uur · Aangepast 25 juni 2019, 22.44 uur

De Zeilbrug, de Willemspoortbrug en de Berlagebrug blijven nog zeker tot morgenochtend dicht. De andere bruggen in de stad gaan wel weer open en dicht. Vanmiddag besloot de gemeente dat het vanwege de hitte niet meer verantwoord was om de Amsterdamse bruggen nog te openen.

De gemeente is sinds het sluiten van alle bruggen om 17.00 uur doorgegaan met het koelen, wat effect heeft gehad op een groot deel van de bruggen in de stad. Maar dat was niet voldoende op deze drie. 

De Zeilstraatbrug (of Zeilbrug) is de brug over de Schinkel, die de Zeilstraat en de Hoofddorpweg met elkaar verbindt. De Berlagebrug ligt over de Amstel en de Willemspoortbrug ligt tussen het Haarlemmerplein en het Nassauplein, over de Kostverlorenvaart.

Lees ook: Bruggen in de stad voorlopig niet meer open door hitte

Bruggen liggen vast
'Deze drie deze bruggen liggen nog dusdanig vast dat het niet verstandig is om deze te draaien', licht een woordvoerder toe. 'De kans is zeer groot dat wanneer deze toch geopend worden, ze niet meer dicht kunnen.'

Om te controleren of de bruggen weer open kunnen, wordt gemeten of er voldoende ruimte is tussen de brug en de kade. 'Als het boven de 25 graden is, zet de metalen klep uit. Die kan vast komen te zitten aan de kade, waardoor de brug niet meer open of dicht kan.'