Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw twee criminelen levenslang de cel in voor liquidaties 

26 juni 2019, 13.41 uur · Aangepast 26 juni 2019, 17.19 uur

De rechtbank Gelderland heeft twee criminelen vanmiddag veroordeeld tot levenslange celstraffen voor hun aandeel in meerdere liquidaties. ‘Het gaat om gruwelijke en uitzonderlijke misdrijven’, aldus de rechtbankvoorzitter. 

Een van de veroordeelden is Omar Lkhorf, de broer van Youssef Lkhorf, slachtoffers van de beruchte schietpartij in de Staatsliedenbuurt, eind 2012.   
 
Criminele afrekeningen
De tot levenslang veroordeelde verdachten (Omar Lkhorf en Hicham M.) zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de liquidaties op Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel in 2015. Daarbij ziet de rechtbank in Omar de persoon die de schutters (Hicham en Mohamed H.) aanstuurde. 
 
 
Laatstgenoemde schutter is veroordeeld tot de hoogste tijdelijke celstraf: 30 jaar. ‘Hij heeft volgens de rechtbank samen met anderen een persoon op gruwelijke wijze vermoord en geprobeerd om 3 andere mensen te vermoorden.’ Toch krijgt hij een lagere straf, omdat de rechtbank hem 1 moord minder verwijt dan Omar en Hicham. 
 
 
Mislukte moordpoging in Slotermeer
Volgens de rechtbank was het moordcommando, dat in verschillende samenstellingen opereerde, ook verantwoordelijk voor de mislukte aanslag op Nouredine - 'Hitler' A. op 3 april 2016 op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Slotermeer. Die poging mislukte, omdat het vuurwapen het niet deed. 
 
 
Overwinning voor justitie
De veroordelingen zijn een overwinning voor justitie in de jarenlange strijd tegen de georganiseerde misdaad. Vooral het onderlinge berichtenverkeer tussen criminelen speelt daarbij een belangrijke rol. Ook de verdachten in bovengenoemde liquidatiezaken communiceerden via Pretty Good Privacy (PGP). 
 
Politie en justitie wisten de afgelopen jaren meerdere servers te kraken waarop deze berichten stonden opgeslagen. Ook in aanloop naar de liquidatie van crimineel Eaneas Lomp in Krommenie hielden de verdachten onderling een soort liveblog bij. Hoe dat precies ging die avond zie je hier