Start van hoofdcontent

Stad

nl

D66 wil Oranjeleeuwinnen huldigen in Amsterdam

26 juni 2019, 21.25 uur · Aangepast 27 juni 2019, 08.06 uur · Foto: Anne Veerle

Het is misschien nog wat voorbarig, maar D66 wil er alvast voor zorgen dat de Oranjevrouwen, als zij het WK in Frankrijk winnen, worden gehuldigd in Amsterdam. Dit idee oppert de partij vandaag aan D66-wethouder Simone Kukenheim (Sport).

Duo-raadslid Daniëlle de Jager is positief gestemd nadat Oranje gister de kwartfinale haalde. 'Met winst op oud-wereldkampioen Japan is het kampioenschap een stap dichterbij. Hoewel het nog een zware opgave wordt, wil ik alvast weten of het mogelijk is de Oranjeleeuwinnen te eren als het zover is.'

Rondvaart door de grachten
Toen de Oranjevrouwen in 2017 het EK wonnen werd de selectie feestelijk gehuldigd in Utrecht. Maar als ze het WK winnen, zo meent De Jager, verdienen zij een huldiging in de hoofdstad, inclusief een rondvaart door de Amsterdamse grachten. 'De vrouwen zijn een groot voorbeeld voor veel Amsterdammers en als er iets is dat ons verbindt, dan is het sport.'

In 2010 vond de laatste Oranje-huldiging plaats in de stad. Toen werden de mannen gehuldigd voor het net niet winnen van het WK in Zuid-Afrika. De tweede plek werd toen groots gevierd met een huldiging op het Museumplein en een rondvaart door de grachten. 

Bekijk ook: Oranje huldiging WK 2010 Museumplein

Hoe groot de kans is op zo'n eventuele huldiging is nog de vraag. Over drie dagen zijn de Oranjevrouwen in ieder geval zelf weer aan zet. Dan nemen zij het in de kwartfinale op tegen Italië.

Danny Buitenhuis