Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boswachter Olav jaagt op de eikenprocessierups: 'Ik heb zelf ook al last'

27 juni 2019, 13.00 uur · Aangepast 27 juni 2019, 13.52 uur

Boswachter Olav Martens van het Amsterdamse Bos is druk met het lokaliseren van de eikenprocessierups, die zich als een olievlek over het gebied heeft verspreid. In Amsterdam werden de afgelopen maanden al 1700 nesten gemeld. De rups zorgt voor flinke jeukklachten en dus heeft het bestrijden ervan prioriteit.

Oorspronkelijk komt de eikenprocessierups vooral in warme, zuidelijke landen voor, maar sinds enkele jaren is het diertje ook in Nederland neergestreken. En dat zorgt voor veel overlast: mensen klagen over jeukende bultjes die ze door de haartjes van de rups hebben opgelopen en zelfs oogklachten kunnen ontstaan, doordat de haartjes met de wind worden meegevoerd.

Lees ook: Processierupsenplaag in de stad: 'We zitten helemaal onder, het is een drama'

'Zelf ook last'
In het Amsterdamse Bos werkt boswachter Olav Martens hard om de brandhaarden in zijn gebied te bestrijden. Hij voert de locaties in op zijn tablet en hangt lintjes op om mensen voor de beestjes te waarschuwen. 'Daarbij moet ik wel oppassen, want ik heb zelf ook al last van bultjes door de rups', zegt Martens.

'Ik zit helemaal onder'
Sommige voorbijgangers reageren verbaasd als ze horen over de rups. 'Ik weet niet dat hier eikenrupsen zitten', zegt een vrouw bijvoorbeeld. Een ander vraagt zich af hoe gevaarlijk die rups is. Een derde is al wél te grazen genomen: 'Ik was aan het lopen en toen kwam een rups op m'n arm. En nu zit ik helemaal onder de bultjes'.

Meer dan alleen jeuk
Jan Buijs van de GGD Amsterdam vertelt dat jeuk niet de enige klacht is die door de rups kan worden veroorzaakt. 'Sommige mensen kunnen oogirritatie krijgen en het is goed om in de gaten te houden of het niet gaat ontsteken. En als mensen langdurig worden blootgesteld, kan er ook een allergie worden opgebouwd.'

Restaurant
Daarom heeft het verwijderen van de rupsen prioriteit. Dat kan door wegzuigen of het handmatig verwijderen met lijm. Maar er is ook een natuurlijke optie: voor koolmezen is de rups een lekkernij en dus worden overal vogelkastjes opgehangen. 'Een restaurant voor de koolmezen', zegt Martens glimlachend.

Stempelen
Als je desondanks tóch last krijgt van de rups, is het handig de huid te 'stempelen' met pleisters, legt Buijs uit. Zo kunnen de haartjes namelijk verwijderd worden. Daarnaast is vooral insmeren met een zalf aan te raden, om de jeuk te verminderen.