Start van hoofdcontent

112

nl

Lagere straffen voor aanslag met antitankwapen op Panorama, motief niet bewezen

27 juni 2019, 13.58 uur

De Amsterdamse rechtbank heeft de drie verdachten van de beschieting van een pand aan de Teleportboulevard straffen van drie en vier jaar cel gegeven. In het pand is onder andere tijdschrift Panorama gevestigd.

Naast de celstraf moeten de mannen ook ruim 8500 euro schadevergoeding betalen. De daders zijn een 42-jarige man die de aanslag bedacht zou hebben en de twee mannen die hem daadwerkelijk uit hebben gevoerd. De 42-jarige man was in de weken voor de aanslag al in beeld bij de politie en werd gevolgd. 

De twee andere mannen zijn op de beelden herkend en er is een DNA-mengprofiel van één van hen op het antitankwapen aangetroffen. Het gaat om een 46-jarige en een 26-jarige man. 

Motief
Waarom de mannen het pand hebben beschoten is uiteindelijk niet duidelijk geworden in het onderzoek. Het feit dat de redactie van onder andere Panorama in het gebouw zit, is door de rechter dan ook niet meegenomen in het bepalen van de straf. Daardoor zijn de straffen lager dan de zeven jaar cel die het Openbaar Ministerie had geëist.