Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Rutger Groot Wassink gaat proberen de coalitie in Arnhem te redden

27 juni 2019, 23.03 uur · Aangepast 28 juni 2019, 06.19 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) gaat een poging doen de coalitie in Arnhem te lijmen. Dit doet hij samen met de Gelderse gedeputeerde Jan Markink van de VVD. Vorige week is in Arnhem de coalitie tussen GroenLinks, PvdA, D66 en VVD geklapt.

De partijen konden het niet langer eens worden over tekorten in met name de zorg in de stad. Volgens GroenLinks en PvdA wilden VVD en D66 te weinig geld uitgeven om de gaten te dichten. Er zijn tekorten van zo'n 18 miljoen euro. Ook wilden VVD en D66 om rond te komen veel bezuinigingen doorvoeren op subsidies, ambtenaren en wijkbudgetten.

Nu lijken de VVD en GroenLinks toch weer nader tot elkaar te komen. Dus werd er gisteren in de Arnhemse gemeenteraad besloten om twee verkenners aan te wijzen om de bestuurscrisis te onderzoeken. Dat zou één VVD'er en één GroenLinkser moeten zijn. 

Groot Wassink en Markink zullen met alle partijen in gesprek gaan om te kijken wat er nu moet gebeuren, schrijft Omroep Gelderland. 'We zijn blij dat Rutger Groot Wassink bereid is om - samen met Jan Markink - een verkenning te doen naar welke coalitie in het belang van de stad is. Rutger heeft veel politieke en bestuurlijke ervaring, die nodig is om deze lastige klus te klaren', zegt de fractievoorzitter van GroenLinks Arnhem, Mark Coenders.