Start van hoofdcontent

Stad

nl

Imker haalt tienduizenden bijen weg uit boom in de Pijp

28 juni 2019, 16.30 uur · Aangepast 28 juni 2019, 20.47 uur

De zwerm bijen die begin deze week een boom in de Coöperatiehof in de Pijp betrokken, zijn daar gisteren weggehaald door een imker. Een hoogwerker werd ingezet om het grote bijennest weg te kunnen halen.

Imker Geert van Kerckhove van Stichting WellBeeing werd deze week al getipt over de bijen, maar omdat de beestjes zo hoog in een boom zaten kon hij ze niet vangen. Een oproep aan de gemeente en de brandweer haalde niets uit.

Drie dagen voedsel
De gemeente wilde vandaag pas actie ondernemen, maar dat was volgens Van Kerckhove te laat. Bijen hebben maar voor drie dagen voedsel bij zich, daarom moest er volgens de imker eerder ingegrepen worden.

Na een aantal oproepen via social media bood hovenier Ruud Meijer uitkomst. Hij heeft een boomverzorgingsbedrijf en zag het verzoek voor een hoogwerker. 'Wij hebben eigenlijk altijd zo'n ding staan en ik dacht laat ik maar eens toegeven.'

'Initiatief van burgers'
Met de hoogwerker kon Van Kerckhove, gehuld in zijn imkerpak, het nest snel weghalen. 'Het is heel fijn dat burgers wel het initiatief hebben genomen.' Nadat de kolonie was weggehaald, hebben de bijen een natuurlijke kas gekregen in het zogenoemde Bijenpaleis in het Westerpark.