Politiek

NL
V

VVD wil spoeddebat over problemen rond verhuizing van arrestanten naar Schiphol

28 juni 2019, 11.02 uur · Aangepast 28 juni 2019, 11.15 uur

VVD-raadslid Marianne Poot wil dat het college nog voor het reces duidelijkheid geeft over de plannen om Amsterdamse arrestanten naar Schiphol te verhuizen.

Zij vraagt hierom na berichtgeving in het NRC Handelsblad van eerder deze week. Hierin wordt beschreven dat de geplande verhuizing op veel weerstand kan rekenen. Onder andere het Openbaar Ministerie (OM), de marechaussee en de gemeente Haarlemmermeer zouden geen voorstander zijn van de plannen.

Omdat Schiphol bij de gemeente Haarlemmermeer hoort, valt het onder een ander arrondissement (Noord-Holland), en een andere veiligheidsregio (Kennemerland). Daardoor heeft een Amsterdamse officier van justitie formeel niets te zeggen over verdachten die vastzitten op Schiphol, ook al worden ze verdacht van een misdrijf in Amsterdam.

Extra agenten in de stad
De verhuizing van de arrestanten moet er voor zorgen dat er politieagenten in Amsterdam vrij zijn en de straat op kunnen. De VVD vindt het belangrijk dat deze extra capaciteit er komt en wil dan ook dat het college alles op alles gaat zetten om de verhuizing te laten slagen. De partij wil dat nog voor het zomerreces over het onderwerp wordt gesproken in de raad. 

In de plannen staat dat mensen die in de stad worden gearresteerd niet langer in Amsterdam worden vastgehouden, maar in het arrestantencomplex van Schiphol. Zo kunnen de agenten die normaal in Amsterdam deze arrestanten moeten verwerken, vrij worden gemaakt en op andere plekken in worden gezet.