Start van hoofdcontent

112

nl

Ook in hoger beroep negen maanden cel voor taxichauffeur die Chinezen afperste

28 juni 2019, 11.26 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Het gerechtshof heeft besloten de straf die de rechtbank eerder oplegde aan taxichauffeur Emre T. voor het gijzelen en afpersen van Chinese toeristen in stand te houden. T. was tegen de eerdere uitspraak in hoger beroep gegaan.

In 2016 reed T. vier Chinese toeristen in zijn taxi van Schiphol naar Amsterdam West. Daar aangekomen vroeg hij hen om het exorbitante bedrag van 485 euro te betalen. Toen de toeristen dit weigerden te doen, sloot hij hen op in de taxi. Pas nadat één van de Chinezen twee ruiten had ingeslagen liet hij ze los. Ze betaalden de chauffeur nog wel 100 euro.

Lees ook: Toeristen vast in taxi tijdens ritje voor 485 euro: 'We schreeuwden om hulp'

De rechtbank vond dat de chauffeur de toeristen grote angst had aangejaagd. Hem werd aangerekend dat hij de toeristen had gegijzeld en afgeperst. Hij kreeg een celstraf van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moest hij zijn taxi inleveren. 

T. ging tegen de uitspraak in beroep, maar het Hof heeft geen reden gezien om deze te veranderen. T. had hier om gevraagd, omdat hij naar eigen zeggen door een celstraf zijn baan en Verklaring Omtrent Gedrag kwijt zou raken. Zijn advocaat had het Hof gevraagd om hem alleen een taakstraf te geven. 

Hier is het Hof echter niet in meegegaan, omdat het vergrijp volgens hen een te grote impact heeft gehad op de slachtoffers. Volgens een woordvoerder van het gerechtshof is T. in cassatie gegaan.