Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsers moeten nog wennen aan appverbod: 'Mag dat niet?!'

1 juli 2019, 19.45 uur · Aangepast 1 juli 2019, 20.02 uur

Sinds vannacht is het verboden om op de fiets actief je telefoon te gebruiken. Een korte rondgang door de stad leert alleen dat veel Amsterdammers dit verbod nog niet heel serieus nemen.

Wie langs het fietspad aan de zuidkant van het Museumplein stond, kon binnen korte tijd al enkele appende fietsers spotten. Een van hen was wel op de hoogte van het verbod, maar kon het toch niet laten om even op zijn mobiel te kijken. 'Ik kreeg snel een berichtje, dus moest ik even kijken. Maar (de boete van, red.) 95 euro is wel veel. Ik zal het niet meer doen.'

Een andere fietser was nog niet helemaal op de hoogte van de precieze regels. 'Mag je hem ook niet meer in de hand houden?! Dat wist ik niet. Ik dacht dat je alleen niet meer mocht bellen.'

Lees ook: Appverbod is ingegaan: vannacht al zes boetes uitgedeeld

Grote veroorzaker ongelukken
Ook vanochtend bleek al snel dat het appverbod nog lang niet door iedereen wordt nageleefd. Zo telde een AT5-verslaggever op weg naar haar werk meerdere appende of bellende fietsers. Ook hadden agenten al enkele uren na het ingaan van het verbod zes boetes uitgedeeld.

De politie noemt de telefoon een van de grootste afleiders in het verkeer, die ook vaak ongelukken veroorzaakt. In de voorlichtingscampagne voorafgaand aan het verbod werd al aangekondigd dat agenten in het verkeer extra alert zullen zijn op overtreders van het appverbod.