Start van hoofdcontent

112

nl

Ambulancedienst onderzoekt incident tijdens storing 112

3 juli 2019, 20.00 uur · Foto: Peter de Neef

Ambulance Amsterdam gaat onderzoek doen naar een incident dat tijdens de landelijke storing van noodnummer 112 van vorige week plaatsvond.

Het gaat om een incident waarbij door de storing 'ernstige vertraging is opgelopen in de hulpverlening', meldt de NOS. De patiënt in kwestie is niet overleden, maar er zijn wel medische gevolgen. Wat die gevolgen zijn, is niet bekend gemaakt. De ambulancedienst heeft hierover contact met de Inspectie Gezondheidszorg. 

Lees ook: 112 onbereikbaar door grote telefoonstoring, politie stuurt extra agenten straat op

Urenlang onbereikbaar
Tijdens de storing was noodnummer 112 urenlang onbereikbaar. In de stad werden onder andere extra agenten de straat opgestuurd om mensen in een noodsituatie te helpen. Ook brandweerkazernes werden bemand om eventuele hulp te kunnen verlenen. 

Lees ook: Politie Amsterdam wil opheldering na 112-storing: 'Dit is onacceptabel'

Het incident met de ambulancedienst lijkt tot nu toe het eerste incident in de stad dat vernad houdt met de storing. Maar dat beeld is nog niet compleet, aldus een woordvoerder van de inspectie tegen de NOS.

Zes weken de tijd
Als er sprake is van een calamiteit, moet dit binnen drie dagen gemeld worden. Bij twijfel hebben zorgaanbieders zes weken de tijd voor onderzoek. Binnen die tijd kunnen zij alsnog een melding doen.

In drie andere gevallen, allemaal niet in Amsterdam, overleden mensen na een hulpverzoek tijdens de storing. Zeker in één geval arriveerden de hulpdiensten later dan normaal.