Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schiphol mag groeien tot maximaal 540.000 vluchten

5 juli 2019, 17.21 uur

Het aantal vluchten van en naar Schiphol mag vanaf 2021 stapsgewijs toenemen tot maximaal 540.000. Momenteel geldt nog een maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar.

NH Nieuws meldt dat minister-president Mark Rutte dit zojuist heeft gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte benadrukt volgens NH Nieuws dat de groeiplannen van het kabinet voor Schiphol nog niet af zijn en dat verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de komende tijd met belanghebbenden in gesprek gaat over de uitbreiding.

Lees ook: 'Schiphol mag vanaf 2021 weer groeien'

Donderdag lekte al uit dat het voorstel vandaag zou worden besproken. Hoe groot de groei zou zijn was toen nog niet bekend. De Amsterdamse coalitie ging er vooralsnog ook vanuit dat de luchthaven de komende jaren niet verder zou groeien. 

Verantwoordelijk wethouder Udo Kock zegt in Trouw dat groei van Schiphol niet per se onwenselijk hoeft te zijn, mits dit op een verantwoorde manier gebeurt. Een maatregel die hiervoor nodig is, is volgens Kock het invoeren van belasting op kerosine. Verder noemt Kock selectiviteit op de vluchten. Dat wil zeggen dat korte vakantievluchten worden geweerd, zodat waardevolle bestemmingen kunnen worden toegevoegd. 

Lees ook: Geen 540.000 vliegbewegingen: stadsbestuur wil pas op de plaats voor Schiphol

Amsterdam is voor 20,03 procent aandeelhouder van de luchthaven, tegen 69,77 procent van het Rijk. De invloed van Amsterdam is dus beperkt. Het is dus niet met zekerheid te zeggen of de stad iets in te brengen heeft tegen het besluit van het kabinet.