Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Restauratie De Nachtwacht in Rijks van start

8 juli 2019, 08.16 uur · Aangepast 8 juli 2019, 14.29 uur

Wie De Nachtwacht de komende tijd wil bezichtigen, zal dat van achter een glazen wand moeten doen. Het meesterwerk van Rembrandt van Rijn ondergaat een omvangrijke restauratie. Het publiek kan de monsterklus op zeven meter afstand volgen. Ook is de restauratie online te zien.

Het betreft het grootste onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van het Rijksmuseum, aldus museumdirecteur Taco Dibbits. 'Allereerst gaan we De Nachtwacht minutieus in beeld brengen. Vervolgens gaan we op basis van dit onderzoek het schilderij restaureren.'

De restauratie, onder de noemer 'Operatie Nachtwacht', is jarenlang voorbereid. Het doek uit 1642 met daarop de compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh kampt met verouderingsverschijnselen.

Dibbits: 'We kunnen nu door de oppervlakte van het schilderij heen kijken met nieuwe, geavanceerde technieken. We hebben gezien dat er in de oppervlakte van het schilderij veranderingen plaatsvinden.'

Hoe lang de restauratie gaat duren is nog onbekend; dat hangt af van de resultaten van het vooronderzoek. De vorige restauratie was in 1976, nadat een verwarde bezoeker het doek te lijf was gegaan met een mes.