Start van hoofdcontent
nl

Handhaver krijgt extra ondersteuning met bodycam: 'Ik voel me er zeker veiliger door'

9 juli 2019, 14.40 uur · Aangepast 16 juli 2019, 14.16 uur

De gemeente is sinds eind mei gestart met een pilot waarbij 100 handhavers een bodycam dragen. Tijdens de pilot moet duidelijk worden of de bodycam bijdraagt aan de veiligheid, of conflictsituaties minder uit de hand lopen en of mensen zich beter gedragen wanneer de camera aan staat.

Een bodycam is een kleine draagbare camera die de handhavers aan hun uniform kunnen vastmaken. Als een handhaver zich onveilig voelt, kan hij of zij de camera aanzetten. De camera neemt dan op wat er gebeurt. De verwachting is dat mensen afkoelen wanneer er een camera op hen gericht is en zich dus beter gaan gedragen. Dit wordt ook wel het 'chilling-effect' genoemd.

Agressie en geweld
Volgens cijfers van het OIS naar agressie en geweld tegen handhavers blijkt 86 procent van de handhavers in 2017 hier slachtoffer van is geweest. In totaal waren er 465 incidenten. Handhavers voeren hierom al maandenlang actie voor een betere uitrusting. Burgemeester Femke Halsema erkent de noodzaak, maar wil handhavers niet de gevraagde pepperspray en wapenstokken geven, omdat handhavers er niet zijn voor de veiligheid, maar voor de leefbaarheid. Bodycams zouden voldoende moeten bijdragen aan het veiligheidsgevoel van handhavers.

'De bodycam hebben we min of meer nodig, gezien de vele incidenten de afgelopen tijd en het gedrag van mensen richting ons', zegt handhaver Johnny. Volgens een Amsterdamse bewoner is de komst van de bodycam een goed idee, zowel voor de handhavers als de mensen zelf. 'Er wordt vaak gezegd dat dingen oneerlijk verlopen, met een bodycam heb je die discussie niet meer'.

Versleutelde opslag
Afhankelijk van de situatie bepaalt de handhaver of de bodycam wordt aangezet. Hij of zij waarschuwt mensen over het dragen en inschakelen van het apparaat. 'Voornamelijk bij een situatie die vervelend is voor mij of de persoon tegenover mij, geef ik aan: de bodycam gaat aan voor uw en mijn veiligheid', zegt Johnny. De beelden belanden direct in een versleutelde opslag en komen uiteindelijk terecht in een beveiligde omgeving. Hier worden de beelden maximaal 28 dagen bewaard en zijn ze alleen toegankelijk voor geautoriseerde personen.

Handhaver Johnny zou de bodycam zeker blijvend willen gebruiken. 'Het is toch een extra middel om mijn veiligheid te waarborgen', besluit hij.