Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Zorgpersoneel krijgt voorrang bij toewijzen van woningen

9 juli 2019, 23.20 uur · Foto: Pixabay

Mensen die in de zorg, kinderopvang of het onderwijs werken, moeten voorrang krijgen op het vinden van een woning in Amsterdam. Dat is een van de maatregelen die het stadsbestuur wil nemen om de personeelstekorten in deze sectoren terug te dringen.

Vanaf 2020 wil het stadsbestuur dat mensen in het onderwijs, de kinderopvang en de zorg sneller een jongerenwoning, sociale huurwoning of middeldure huurwoning kunnen krijgen. Dat staat in het actieplan dat het college vandaag heeft gepresenteerd.

Uitbreiden
Eerder startte de gemeente al met een proef om honderd studenten- en jongerenwoningen met voorrang toe te wijzen aan startende leraren in de stad. Maar de gemeente breidt dit nu uit naar mensen die werken in de zorg of kinderopvang en andere mensen in het onderwijs. 

Lees ook: Startende leraren krijgen voorrang bij toewijzing woning in de stad

Onderwijs- en zorgprofessionals kunnen zich in de toekomst aanmelden bij een gemeentelijk loket en gematcht worden met een beschikbare woning. Wanneer dit loket er is, is nog niet duidelijk.

Andere maatregelen
Het is een van de belangrijkste punten in het actieplan om de personeelstekorten terug te dringen. Ook worden andere maatregelen genomen. Zo mogen meer dan vijfhonderd medewerkers in de zorg en het onderwijs een maand gratis gebruikmaken van een elektrische fiets. Daardoor moet duidelijk worden wie daar gebruik van wil maken. 

Volgens wethouder Simone Kukenheim is het hard nodig om in te grijpen. Naar schatting zijn in 2021 2300 extra medewerkers in de zorg nodig en 250 in de jeugdzorg. Ook de tekorten in het onderwijs zijn groot: naar verwachting gaat het om 500 banen in 2023.