Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vuurwerk komende jaarwisseling toch nog niet in speciale zones

10 juli 2019, 16.53 uur

Vuurwerk hoeft komende jaarwisseling toch niet op speciaal aangewezen plekken te worden afgestoken. Het college wil eerst op kleine schaal experimenteren met vuurwerkzones, voordat het op een grootschalige manier wordt ingevoerd.

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Afgelopen november kondigde de burgemeester aan dat het stadsbestuur, in navolging van Rotterdam, de komende jaarwisseling specifieke vuurwerkzones ging aanwijzen waarin vuurwerk mocht worden afgestoken.

Lees ook: Roep om meer vuurwerkvrije zones: 'Zoveel mogelijk is echt zoveel mogelijk'

Meer tijd nodig
Nu blijkt dat het stadsbestuur meer tijd wil nemen voordat het de vergaande maatregel invoert. Om dit mogelijk te maken is een wijziging in de gemeentelijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening) nodig. Bovendien is uit onderzoek van het gemeentelijke onderzoeksbureau OIS is gebleken dat Amsterdammers graag willen meebeslissen over waar die zones komen. De gemeente wil daaraan gehoor geven.

Lees ook: Meerderheid Amsterdammers is klaar met vuurwerk: 59 procent voor verbod

Stapsgewijs
De gemeente wil stapsgewijs toe naar een veiligere jaarwisseling met minder letsel, schade en overlast. 'Veel vuurwerkoverlast komt van groepen jongeren in de dagen voorafgaand de viering van oud en nieuw. Daarom gaan we juist met jongeren bespreken hoe de
overlast kan worden verminderd', aldus Halsema. Een algeheel vuurwerkverbod ziet het stadsbestuur niet zitten.

Jaarlijks wordt door OIS het draagvlak voor het vuurwerkbeleid gemeten, zodat het beleid kan worden geëvalueerd.