Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huis van 67 vierkante meter in de Kerkstraat kost 660.000 euro: 'Het is poepklein!'

12 juli 2019, 18.01 uur

Dat je in Amsterdam flink in de buidel moet tasten voor een koopwoning is algemeen bekend. Máár af en toe kom je huizen tegen waarbij je wel een hele dikke portemonnee moet hebben. In de Kerkstraat in het centrum staat sinds twee maanden een woning te koop, waar je voor 660.000 euro de trotse eigenaar bent van een woning van 67 vierkante meter.

'Dit is niet te doen, drie kleine etages voor 660.000 euro, dat komt neer op bijna 10.000 euro per vierkante meter', zegt Erik Rezelman, financieel expert van RTL als hij zijn fiets parkeert in de Kerkstraat. Als er weer een uitschieter is op de woningmarkt komt Rezelman even een kijkje nemen, ook toen dit appartement van 30 vierkante meter voor 275.000 euro te koop stond.

Prijsstijging
De vorige eigenaar betaalde volgens het kadaster in 2009 nog 400.000 euro, maar die prijs is inmiddels gestegen met 260.000 euro. 'Het wordt overigens nog niet verkocht, het staat al twee maanden te koop. Er zal waarschijnlijk een klein gezin in gewoond hebben, maar dat is nu niet meer mogelijk, die kunnen dit niet meer betalen. Deze woning is op dit moment een van de uitwassen op de Amsterdamse woningmarkt', zegt Rezelman.

Lees ook: Huizenprijzen dalen iets, gemiddelde woning kost nog steeds ruim 420.000

De makelaar had niet zoveel zin in een bezichtiging met AT5, maar op de foto's van Funda krijg je een goede impressie van hoe de woning er van binnen uitziet. Rezelman vindt het huisje er wel goed uitzien van binnen, maar maakt zich een beetje zorgen om de zolder: 'die zolder loopt schuin af hé, dus dan heb je nog minder ruimte om te staan.

'Poepklein'
De overbuurman, die al bijna 25 jaar een wijnwinkel heeft tegenover de woning, is wel eens binnen geweest, zegt hij. 'Het is poepklein', zegt hij terwijl hij een glas staat te poleren. 'Mijn ouders betaalden vroeger 9 gulden per week, toen kon je de huur makkelijk in flessen wijn opzuipen, als je dat nu wil moet je hele dure wijn kopen', aldus de overbuurman.