Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het Gaasperpark gaat op de schop, tot grote zorg van sommigen

15 juli 2019, 20.54 uur

Binnenkort wordt het Gaasperpark heringericht. De plannen zijn goedgekeurd door stadsdeel Zuidoost, maar lang niet alle bewoners zijn enthousiast over de herinrichting. Als alles doorgaat, is er straks meer ruimte voor recreatie in het gebied. Er mag best wat veranderen volgens de bewoners, zolang het maar niet ten koste gaat van de natuur.

Op verschillende plekken langs de oevers van de Gaasperplas wil de gemeente aanpassingen doen in het park. Zo moeten er bijvoorbeeld twee strandjes bij komen, moet er ruimte gemaakt worden voor een kano-route én moet de entree bij station Gaasperplas op de schop.

Volgens Jakob Wedemeijer, de portefeuillehouder, kan er veel verbeterd worden om meer Amsterdammers naar het Gaasperpark te trekken. Hij vindt dat het momenteel niet meteen duidelijk is dat je het park in kan gaan. 

Natuurgebied
Een van de buurtbewoners die erg betrokken is bij het proces, is Hetty Litjens. Het probleem van de plannen is volgens haar dat het terrein geschikt moet worden voor heel veel recreatie, 'maar niet uitgaat van de status van het park als een natuurgebied'. 

De Floriade
Het park werd aangelegd in 1977 en werd in '82 gebruikt voor wereldtuinbouwtentoonstelling de Floriade. Een aantal objecten herinneren nog aan die tijd. Hetty is bang dat dat verloren gaat door de herinrichting.

Wedemeijer geeft toe dat niet alle elementen bewaard zullen blijven. 'We moeten er ook een aantal verwijderen omdat ze in het onderhoud te intensief zijn.'

Inspraakperiode
In november is er nog een mogelijkheid voor bewoners om zich over de plannen uit te spreken. Daarna wordt een definitief plan aangeboden aan het stadsbestuur. Pas later zal de verbouwing van start gaan, wanneer dat precies is, is nog onzeker.