Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vijf jaar na MH17: wat hebben Amsterdamse slachtoffers nagelaten?

17 juli 2019, 07.00 uur · Aangepast 17 juli 2019, 07.57 uur

Het is precies vijf jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Zestien van hen kwamen uit Amsterdam. Nabestaanden van drie Amsterdamse slachtoffers zetten de missie van hun leraar, vriend en collega voort.

Docent Laurens van der Graaf, die als leraar Nederlanders werkte op het Geert Groote College in Zuid, had een speciale missie: poëzie en literatuur onder de aandacht brengen van zijn leerlingen. Zijn leerlingen maakten als eerbetoon aan hun docent een boek met eigen werk.

Marijn Ruhaak, die samen met Van der Graaf studeerde en inmiddels ook docent is aan het Geert Groote College, herinnert hem als een leraar die vol passie en persoonlijkheid les gaf. 'De leerlingen die hem nog hebben meegemaakt als docent zijn inmiddels van school, maar Laurens komt nog ter sprake in de lessen. Deels vanwege het boek, maar ook omdat hij te zien is op schilderijen die in de school hangen', zegt zij. 

Lees ook: In memoriam van slachtoffers MH17

Politiek activist en lobbyist voor Stop Aids Now Pim de Kuijer werd op een hele andere manier geëerd: met een eigen stichting. De Kuijer zette zich in voor mensenrechten, minderheden en democratisering. Om die lijn voort te zetten richtte zijn vriendengroep een stichting op waarmee ze jaarlijks de Pim de Kuijer-lezing organiseren, waar 'politiek geëngageerde wereldverbeteraars' spreken.

Lees ook: Samenvatting stille tocht voor slachtoffers vlucht MH17

Joep Lange, die als aids-onderzoeker was verbonden aan het Amsterdam UMC, kwam samen met zijn partner Jacqueline van Tongeren om tijdens de vliegramp. Ook voor hem werd een stichting met zijn naam opgericht: het Joep Lange Institute. De stichting heeft als missie om gezondheidszorg beter beschikbaar te maken voor mensen in ontwikkelingslanden.

Lees ook: Air Crash Investication wijdt aflevering aan MH17 crash

Alle slachtoffers worden tijdens een besloten herdenkingsbijeenkomst herdacht bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Marijn gaat niet naar Vijfhuizen, maar herdenkt haar vriend en oud-studiegenoot op haar eigen manier: 'Ieder jaar maak ik ruimte om hem te herdenken. Ik denk dat ik morgen een wandeling maak en dan nog even stilsta bij Laurens.'