Start van hoofdcontent
nl

Pride Amsterdam komt er weer aan: 'Jonge drags kunnen op een veilige plek experimenteren'

19 juli 2019, 17.29 uur · Aangepast 23 juli 2019, 09.52 uur

Vanaf zaterdag 27 juli staat de stad weer een week lang in het teken van de Pride. Ook dit jaar is er veel aandacht voor jongeren met onder andere een Junior Drag Contest in het Vondelpark.

De Junior Drag Contest wordt georganiseerd door Youth Pride en is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Voor jongeren is er in het dagelijks leven weinig plek waar je je als drag kunt uiten vertelt Abrikoos, deelnemer aan de contest en 17 jaar oud. 'De gay clubs kom je niet in omdat je daar achtien jaar voor moet zijn. En het is juist belangrijk dat je in een veilige omgeving kunt experimenteren met drag en gender expressie. Gelukkig kan dat tijdens de Pride wel.' 

De contest bestaat uit drie rondes: een catwalk ronde, een interview ronde en een performance ronde. Deze laatste ronde kijkt Abrikoos het meeste naar uit want 'je bent helemaal vrij om te doen wat je wilt'. 

Aandacht voor sport
Tijdens de Pride is er niet alleen aandacht voor jongeren maar ook voor sport. Zo is er de LoveSwim in de Amstel op vrijdag 2 augustus. Om 16.30 uur wordt het startschot gegeven door wethouder Rutger Groot Wassink en springt iedereen het water in om een afstand af te leggen tussen de 250 en 1500 meter. Dia Huizinga, die evenement al jarenlang organiseert samen met Jos Kuijpers, vindt het belangrijk dat er tijdens de Pride ook iets anders is dan feesten 'want niet alle homo's en lesbiennes houden van feesten voor mij is sporten een feest'.

Kijk voor meer informatie over de Pride op: amsterdam.nl/pride

Amsterdam Informeert